Samková jako „vhodný protipól“

23.01.2019

Deník N | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | autor: Barbora Janáková, Jakub Zelenka


Stanislava Křečka jako zástupce ombudsmanky by podle senátorů mohla vystřídat Eliška Wagnerová, Markéta Selucká nebo Klára Samková.

Senátoři na konci ledna vyberou své dva kandidáty na funkci zástupce ombudsmanky Anny Šabatové. Stanislava Křečka, jemuž v dubnu skončí první volební období, by podle senátorů měla vystřídat jedna ze tří žen: bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity Markéta Selucká nebo advokátka Klára Samková.

„Proklínám vás, proklínám vás, proklínám vás. Umřete dřív, než zplodíte syny, a umřete beze cti,“ prohlásila Samková v roce 2016 na adresu tureckého velvyslance. Dostala se pak i do zprávy o extremismu ministerstva vnitra. V minulosti také kandidovala za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury a brojí proti islámskému terorismu.

Samkovou nominoval senátor Tomáš Jirsa (ODS). „Považuji ji za vhodnou kandidátku na tuto funkci,“ vysvětluje.

Na dotaz, jestli to nějak souvisí s výroky Samkové proti islámu, senátor odpovědět nechtěl s tím, že by to bylo na delší povídání. Islámský radikalismus a terorismus obecně považuje za velké nebezpečí a všichni racionální politici by proti němu měli vystupovat. „Nemám pocit, že je v té věci nějak výjimečná. Islámský radikalismus je velké nebezpečí, podívejte se do Sýrie,“ podotkl Jirsa. Obě ženy stály na opačných stranách v kauze zákazu nošení hidžábu na střední zdravotnické škole. Zatímco Šabatová podporovala studentku, která ze školy po zákazu odešla, Samková se zastávala školy.

Jirsa říká, že Samková by měla být především protiváhou Šabatové.

„Je vhodným protipólem. Úřad ombudsmana by měl být vyrovnaný. O úřadu si osobně moc nemyslím, ale když už, tak by měl být vyrovnaný, proto jsem navrhl kandidátku, která vyrovnává situaci,“ uvedl Jirsa.

Samková chce podle svých slov zúročit pětadvacetileté zkušenosti „dělníka práva“. Věří, že i přes názorové rozpory si bude se Šabatovou rozumět lépe než Křeček. Spousta problémů totiž podle ní vznikla tím, že ombudsmanka a její zástupce nespolupracují. Přestože Samková je na „jiné části spektra“ než Šabatová, má pocit, že by se shodly v základních myšlenkách – v tom, že právo má být poskytnuto všem.

Předseda ODS Petr Fiala zdůrazňuje, že osobně podporuje Markétu Seluckou, kterou navrhl předseda senátního klubu ODS Miloš Vystrčil. „Volba je vícestupňová, nepředpokládám, že by prošli kontroverzní kandidáti ani že by měli podporu ODS,“ dodal Fiala. Tvrdí, že o Jirsově návrhu ani nevěděl.

Selucká je podle Vystrčila nezávislá odbornice s velmi dobrým renomé. „Nikdy nebyla součástí žádného politického proudu, proto podle mě splňuje podmínky na zástupce ombudsmana velmi dobře. Navíc je z Brna, kde ombudsman přebývá,“ shrnul Vystrčil.

Kromě Senátu vyšle dva své kandidáty i prezident. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček zatím nechtěl prozradit, kdo je hradním favoritem. Zástupce ombudsmana pak vyberou poslanci. Pravou rukou Šabatové se může stát kdokoli, kdo je volitelný i do Senátu. Volený je na šest let a může funkci vykonávat maximálně dvě volební období po sobě.

Pokračovat ve funkci by mohl i Křeček, který má podle deníku Právo podporu Hradu. Na celé další šestileté období si však netroufá i kvůli svému věku – loni v květnu oslavil 80. narozeniny.

Šabatová se se svým zástupcem Křečkem dostala v minulosti několikrát do sporu. Ombudsmance vadily jeho výroky, především k dění na Ukrajině.

***

Bývalou ústavní soudkyni Elišku Wagnerovou navrhl Mikuláš Bek (za STAN), který ji na podzim nahradil v Senátu.

Přílohy