Šéf Dukly chce policii na stadionu

12.02.2013

Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: David Kratochvíl


Šéf hokejové Dukly Bedřich Ščerban usiluje o návrat policie na Horácký zimní stadion. Změnu zákona podporuje i senátor Miloš Vystrčil.

Přirozený respekt a nesrovnatelně větší pravomoce policie na rozdíl od bezpečnostní agentury. Takové jsou hlavní argumenty šéfa jihlavské Dukly Bedřicha Ščerbana bojujícího za návrat strážců zákona zpátky na Horácký zimní stadion. Podle už čtyři roky platné legislativy musí totiž v případě nepokojů na stadionu během zápasu zajistit pořádek a bezpečnost diváků pořádajícím klubem najatá pořadatelská služba. Bez asistence příslušníků policie.
„Je to škoda. V době utkání tu policie stejně je. Kdyby byla přímo na stadionu a ne jen před ním, bylo by to ku prospěchu,“ říká. „Navrhoval jsem, aby se sněmovna zabývala změnou návrhu zákona, ale poslanci to zamítli,“ doplnil.
Ščerban ale získal zastání ve vysočinském senátorovi Miloši Vystrčilovi (ODS). Ten se šéfem Dukly souhlasí v tom, aby se policie vrátila zpět na stadion už kvůli lepšímu vyhodnocení případných výtržností, zvlášť když je připravená k zásahu před stadionem.
„To je jako kdyby policie při mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě nemohla do areálu, ale čekala by před ním. Přitom její spolupráce s bezpečností agenturou funguje na výbornou,“ nastiňuje svůj pohled senátor s tím, že případná změna legislativy by trvala minimálně rok.
Co na to sama policie? Aleš Indra, vedoucí odboru služby pořádkové policie z krajského ředitelství by proti změně zákona nebyl, ale pouze v případě, že by policii kluby nezačaly zneužívat. „Bojím se toho, že kdybychom nestáli před branami stadionu, ale stáli znovu vevnitř, že by poklesl počet pracovníků bezpečnostní služby. Klub by ušetřil a v případě, že by se něco stalo, spolehl by se pouze na policii,“ přemítá policista.

Šéfa Dukly k myšlence návratu policie zpátky na stadion vede fakt, že bezpečnostní agentura u agresorů nemá prakticky žádný respekt. Potvrzuje to i jeden ze zaměstnanců bezpečnostní agentury, který si přál zůstat v anonymitě.
„Výtržníci moc dobře ví, že naše pravomoce v případě zásahu jsou prakticky nulové. Můžeme jim vytvořit jen překážku v postupu. Pokud bychom při tom někomu ublížili, jsme trestně odpovědní,“ popisuje běžnou praxi.
Snaze šéfa hokejové Dukly jsou naklonění i ve fotbalovém FC Vysočina. Jihlavský prvoligový fotbalový klub ústy mluvčího Miroslava Fukse potvrdil, že změnu zákona by také přivítali.
„Mnohem víc bychom však uvítali úpravu legislativy po vzoru Velké Británie a dalších zemí, která by výrazně zpřísňovala tresty za výtržnosti a násilí na stadiónech, za vniknutí na hrací plochu a podobně,“ říká k tématu. S tím souhlasí i asistent trenéra jihlavské Dukly Patrik Augusta: „Dokud se nezačnou dělat rázné kroky proti těm, kteří tyhle věci dělají, tak tam může stát třeba svatej a nepomůže to,“ má v tom jasno.
Policie i jihlavští hokejisté svorně přiznávají, že nejexponovanější jsou derby. Před týdnem se to potvrdilo v Havlíčkově Brodě, kde proti tamním Rebelům nastoupila právě Dukla. Na jihlavské hokejisty létaly nejrůznější odpadky i lahve. „Bylo to asi to nejhorší, co jsem zatím v kariéře zažil,“ přitakává mladý obránce Jihlavanů Vojtěch Zadražil.

***

Při derby stojí opatření desítky tisíc

?? Zajímavá fakta přináší Aleš Indra, vedoucí odboru služby pořádkové policie z krajského ředitelství. „Vysočina je v tomto ohledu celorepublikově specifická, protože nikde jinde v Česku se nehrají v jedné soutěži tři derby, které bývají mezi fanoušky navíc tak vyhrocené, jako když se mezi sebou utkají Jihlava, Havlíčkův Brod a Třebíč,“ jmenuje odvěké rivaly v kraji. Zatímco do akce na derby musí povolat Indra okolo 70 policistů, když na Horácký zimní stadion přijede například Kadaň, stačí na dohlížení pořádku běžně šest strážců zákona. „Stejné je to i s náklady. Když se hraje derby, tak bezpečnostní opatření stojí desítky tisíc korun,“ doplňuje. Celou akci při derby prodražuje i fakt, že Indra musí nasazovat policisty už i do vlaků. „Kdyby tam nebyli, docházelo by k demolování interiérů vagónů. Musíme ale dohlížet i na fanoušky jedoucí na zápasy autobusem. Oni jsou schopni zastavit na čerpací stanici a pumpu vyplenit. Členové fanklubu se chovají slušně, ale ostatním jde, o to vyhledat konflikt a poprat se,“ podotýká.

Přílohy