Senát bude v podvečer řešit kritizované rozhodnutí o těžbě lithia

11.10.2017

Zpravodajství ČTK | 12:33 | Rubrika: for pol pod bur buk sur mak


Praha 11. října (ČTK) - Senát se bude zabývat průzkumem ložisek a možnou těžbou lithia v Česku australskou firmou European Metals Holdings (EMH) dnes v podvečer. Návrh zařadili senátoři na program schůze po těsném hlasování. Podpořili jej zejména senátoři ČSSD, ODS a hnutí ANO, proti byly hlasy z klubů KDU-ČSL a Starostů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by měl senátory informovat o záležitosti těžby po 17:00.

Okolnosti postupu při povolení těžby lithia vyvolaly kritiku nejen opozice, ale i spor mezi vládními ČSSD a ANO. Sociální demokraté hájí postup ministra průmyslu Jiřího Havlíčka (ČSSD). Podle nich jednal na základě licence vydané již dříve ministerstvy životního prostředí pod vedením ODS a ANO. Opozici a hnutí Andreje Babiše vadí mimo jiné to, že Havlíček rozhodl krátce před sněmovními volbami.

Senátor ANO Jaroslav Větrovský označil za zásadní chybu to, že "dva týdny před volbami bylo rozhodnuto o záležitosti, která nebyla projednána s vládou". ANO bude chtít vědět, proč nebylo těžbou strategické suroviny pověřen státní podnik Diamo. Za unáhlené a uspěchané označili Havlíčkovo rozhodnutí také občanští demokraté. Podle nich by měl být proces transparentní, těžba efektivní a co nejvýhodnější pro Česko, uvedl předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil.

Někteří senátoři zařazení bodu do programu kritizovali. "Domníváme se jako klub STAN, že je to těžké politikum, které na plénum Senátu vůbec nepatří," řekl za Starosty Jan Horník. Lithium je podle něho věcí zákona. "Ať si to politici vyříkají jinde," dodal.

Senátorka za Zelené Eliška Wagnerová dokonce soudí, že Senát není oprávněn se záležitostí zabývat. Poukázala mimo jiné na to, že vláda se zodpovídá Sněmovně, na což upozornila také předsedkyně senátorů ANO Zdeňka Hamousová. Václav Homolka (KSČM) doporučoval, aby se Senát těžbou lithia zabýval až na příštím jednání, tedy po sněmovních volbách.

Plénum návrh zařadilo na program o dva hlasy. Pro bylo 36 ze 69 přítomných senátorů, 27 hlasovalo proti.

Spor zejména mezi ČSSD a hnutím ANO vyvolalo memorandum o těžbě lithia s australskou firmou European Metals Holdings (EMH), které podepsal minulý týden ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Předseda ANO Andrej Babiš je označil za krádež za bílého dne. Senátor ODS Tomáš Jirsa uvedl, že horní komora by měla Babiše vyzvat, aby přestal šířit poplašné zprávy.

Memorandem se bude v pondělí zabývat na mimořádné schůzi i Sněmovna. Schůzi inicioval klub opoziční KSČM.

Přílohy