Senát chce řešení příčin migrační krize, ne kvóty

23.09.2015

Zpravodajství ČTK | 16:52 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


 Praha 23. září (ČTK) - Senát na návrh svého předsedy Milana Štěcha (ČSSD) označil za nezbytné řešit příčiny současného přílivu migrantů do Evropy všemi dostupnými prostředky v místech původu běženců. Odmítl zavádění povinných kvót pro přerozdělování uprchlíků mezi státy EU, byť k tomu měli někteří senátoři výhrady. O zpochybnění kvót u Evropského soudního dvora, což navrhovala ODS, ale horní komora dnes vládu nepožádala.


 Občanští demokraté do stanoviska Senátu, které bude postoupeno Evropské komisi, však prosadili upozornění, že "řešení dopadů migrační krize nemůže být důvodem k nedodržování platných evropských směrnic a nařízení a legislativy členských států EU".

 Senátoři ke stanovisku dospěli po zhruba čtyřhodinové debatě den poté, co ministři vnitra zemí EU schválili zavedení povinných uprchlických kvót pro příští dva roky. Takováto opatření podle Senátu ale "neřeší příčiny současné krize, spíše mohou vést k jejímu prohlubování a nejsou schopna se účinně vypořádat s problémem druhotného pohybu přemístěných osob". Horní komora ocenila Evropskou komisi za to, že se začala zaměřovat na návratovou politiku migrantů. Vytkl jí naopak absenci zavádění dalších opatření, mezi něž řadí budování přijímacích středisek pro uprchlíky na vnějších hranicích EU.

 Odpůrci kvót upozorňovali v Senátu mimo jiné na to, že běženci mají namířeno jen do určitých zemí unie a v jiných státech by bylo problematické je zadržovat. Obhájci kvót zejména ze Strany zelených naopak zdůrazňovali jejich symbolický význam. Bývalý ministr vnitra František Bublan (za ČSSD) či místopředseda ODS Miloš Vystrčil poukazovali na to, že s ohledem na úterní rozhodnutí ministrů vnitra EU je odmítání kvót částečně překonané.

 Předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera označil chování EU za neuvěřitelné. "Evropa tady páchá harakiri v přímém přenosu," prohlásil. "Nechtěl bych se opravdu dočkat zprávy Českého rozhlasu a České televize, že jednotky armády Spolkové republiky a dalších zemí překročily hranice České republiky, aby nás donutily dodržovat kvóty," uvedl.

 Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) zopakoval, že ČR je schopna poskytnout uprchlíkům pomoc v dostatečném rozsahu. "Je jedno, jestli to bude 5000, 7000 nebo 15.000," uvedl k počtu migrantů. Podotkl, že v době jugoslávských válek žilo v Česku jen z Bosny a Hercegoviny odhadem 35.000 lidí, byť ne všichni v azylovém režimu.

 Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) varoval před bezhlavým přijímáním uprchlíků bez řádného azylového řízení. Poukazoval na to, že by si po překročení hranic EU měli "sednout na zadek a počkat, počkat, až budou vyřízeni". Běženci podle něj evropskou vstřícnost k pomoci vnímají jako slabost. Mnohdy organizovaná migrace je podle Škromacha formou války.

 Stanovisko Senátu nakonec podpořilo 61 z 69 senátorů, přičemž proti byl jen Václav Láska (SZ) kvůli nesouhlasu s odmítáním povinných kvót a sedm senátorů včetně Bublana a Dienstbiera se hlasování zdrželo.

Přílohy