Senát chce zvýšit podíl obcí z vybrané daně z přidané hodnoty

02.12.2015

Zpravodajství ČTK | 20:35 | Rubrika: Makroekonomika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: nlm


 Praha 2. prosince (ČTK) - Obce zřejmě budou od roku 2017 dostávat vyšší podíl z vybrané daně z přidané hodnoty (DPH). Doporučil to dnes Senát v novele zákona o rozpočtovém určení daní, která měla podle původního vládního návrhu zvýšit tento podíl pouze krajům, a to již od příštího roku. Senátoři také schválili pozměňovací návrh, který vedle toho zvyšuje podíl obcí z 20,83 procenta na 21,4 procenta, což by znamenalo dodatečný výnos asi dvě miliardy korun. Zároveň však obcím snižuje podíl z daní z příjmů podnikatelů. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to podpořil. Novelu musí nyní s pozměňovacím návrhem znovu posoudit Sněmovna.


 Pozměňovací návrh vznesl senátor Radko Martínek (ČSSD). Argumentoval tím, že výnos z DPH je stabilnější než výnos z daně podnikatelů. Zároveň ale navrhl obcím odebrat třicetiprocentní podíl, který jim připadá z daní z příjmů podnikatelů, kteří mají v obci trvalý pobyt. Potvrdil, že tento návrh připravoval ve spolupráci s ministerstvem financí. Babiš celý tento pozměňovací návrh podpořil a senátory přesvědčoval, aby pro něj hlasovali.

 Druhá část Martínkova návrhu, tedy odebrání části výnosu z daní podnikajících fyzických osob, narazila na nesouhlas některých senátorů. Například Miloš Vystrčil (ODS) i někteří další varovali, že ministerstvo financí sice předpokládá, že obce z této daně letos dostanou asi miliardu korun. Není podle nich ale jasné, jak se bude výběr této daně vyvíjet v příštích letech, například zda bude růst. Pokud by se v budoucnu na této dani vybralo víc, obce by tak přišly o mnohem víc peněz.

 Odpůrcům tohoto návrhu také vadilo, že nebyl v Senátu důkladně projednán.

 Vládní novela zákona o rozpočtovém určení daní má jako svůj hlavní cíl zajistit zvýšení příjmů krajům od příštího roku zhruba o 3,5 miliardy korun. Kraje nyní získávají z vybrané DPH 7,86 procenta, nově by měly mít 8,92 procenta. Příjmy krajů z daní by se tak vrátily do stavu před rokem 2011, kdy zákon podíl krajů na daňových výnosech snížil. Tuto část novely senátoři nezměnili.

 Senátoři o novele debatovali několik hodin. Tímto bodem skončila dnešní schůze Senátu, další se uskuteční 10. prosince.

Přílohy