Senát doporučil zmírnit požadavky na instalaci měřidel tepla

19.03.2015

Zpravodajství ČTK | 11:28 | Rubrika: Energetika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: nlm


 Praha 19. března (ČTK) - Senát doporučil v zákonu o hospodaření energií zmírnit požadavky na plošnou instalaci měřidel a indikátorů spotřeby tepla v bytových domech. Měřidla by se podle senátorů nemusela instalovat tam, kde se to nevyplatí. Povinnost plošně instalovat měřidla kritizovala řada senátorů a předtím poslanců. Novelu zákona s pozměňovacím návrhem Senátu tak nyní posoudí Poslanecká sněmovna.


 Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) označil pozměňovací návrhy pro ministerstvo za přijatelné. Novinářům řekl, že ve Sněmovně podpoří jejich schválení. Novela má vstoupit v účinnost k letošnímu 1. červenci.

 Měřidla mají sloužit především ke spravedlivému rozpočítání nákladů na teplo. Někteří senátoři ale poukazovali na to, že někde je technicky obtížné je namontovat a že měřidla mohou měřit s více než stoprocentní chybou.

 Ministerstvo průmyslu si nyní podle Mládka nechá u Českého vysokého učení technického zpracovat analýzu, která zjistí, v jakých typech budov nemá smysl měřidla instalovat. Až bude studie hotová, bude muset Česko vysvětlit Evropské komisi, že ve vybraných typech budov nemá smysl spotřebu tepla měřit, popsal ministr.

 "Ministerstvo poté, co bude mít k dispozici studii, do vyhlášky napíše, kdo nemusí instalovat měřicí přístroje na teplo, protože se mu to nevyplatí, nebo - odborně řečeno - je to nákladově neefektivní," řekl ČTK předseda senátního výboru pro územní rozvoj Miloš Vystrčil (ODS).

 Jde o případy domů, kde by instalace měřidel stála mnohem víc, než kolik tepla se v nich spotřebuje. Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL) řekla, že se na ni obrací řada občanů a na tyto potíže s instalací ji upozorňují.

 Senátoři také do novely vložili ustanovení, které říká, že uživatelé bytů nebo jejich vlastníci budou povinni umožnit instalaci nebo kontrolu měřidel pouze na základě výzvy vlastníka budovy nebo společenství vlastníků. To má podle senátorů zabránit kontrole a instalaci přístrojů v nevhodný čas a bez předchozího informování uživatele bytu.

 Novela zákona o hospodaření energií především počítá s tím, že při prodeji nebo pronájmu staveb postavených před rokem 1947, u níž nebyla od té doby žádná větší změna, by vlastník po dohodě s druhou stranou nemusel předkládat průkaz energetické náročnosti, tzv. energetický štítek. Nyní musí mít průkaz energetické náročnosti všechny prodávané nebo pronajímané budovy. Změna má ulehčit prodej těchto budov.

 Poslanci při předchozím projednávání ve Sněmovně omezili povinnost nechat pro budovy vypracovat energetický štítek. Štítky budou zapotřebí jen v případě prodeje nebo pronájmu budov. Povinnost vlastníků, stavebníků a společenství opatřovat domy štítky už nebude platit plošně.

Přílohy