Senát odmítl zbraňovou novelu

07.12.2017

ČT 24 | 08:00 | Pořad: Zprávy


moderátorka
--------------------
Lidé nebudou mít ústavou zaručené právo pořídit si nebo použít zbraň kvůli obraně státu. Senátoři nepřijali příslušnou kontroverzní nevenu, novelu zákona. Horní komora zároveň odmítla regulaci zbraní nesouvisejících s terorismem. Její držení podle ní není důvod omezovat.

redaktorka
--------------------
Zbytečná, nepotřebná a zneužitelná. Taková je podle řady senátorů norma, která by dala legálním držitelům zbraní právo zasáhnout k zajištění bezpečnosti země.

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/
--------------------
Zákon o bezpečnosti obsahuje povinnost státní správy, samosprávy, právnických a případně i fyzických osob podílet se na zajišťování bezpečnosti České republiky v rozsahu, v jakým je to stanoveno v běžných zákonech.

redaktorka
--------------------
Snaha o doplnění ústavního pořádku byla reakcí na směrnici Evropské unie, která zpřísňuje podmínky držení zbraní. Novela by ale podle jejích kritiků nezabránila nutnosti převzít směrnici do českého práva.

Jiří ŠESTÁK, místopředseda senátu /HOPB/
--------------------
Ústava je přeci naše, náš základní zákon. A my bysme měli sami k tomu přistupovat, ale i dávat najevo svým občanům, že změna ústavy musí být smysluplná, že to je vážný okamžik v životě společnosti. My nemůžeme z toho udělat přeci věc účelovou.

Zdeněk Ondráček, poslanec /KSČM/
--------------------
Na tomto návrhu je zásadní právě i otázka aktivního zapojení veřejnosti. Můžeme sice neustále mluvit o tom, že bezpečnost by měla zajišťovat profesionální složka státu, ale ty nemohou být vždy a všude.

redaktorka
--------------------
Právě Zdeněk Ondráček přišel novelu do horní komory obhajovat. Ještě předtím než promluvil se ale část senátorů zvedla a svá místa opustila na protest proti tomu, že Ondráček v roce 1989 jako policista zasahoval proti demonstrantům v pražských ulicích.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu /ODS/
--------------------
Nám připadlo takové paradoxní, že z Poslanecké sněmovny to přišel představit člověk, který je symbolem nesvobody a nedemokracie.


redaktorka
--------------------
Po několikahodinové rozpravě nakonec pro novelu hlasovalo 28 z 59 přítomných senátorů. Pro schválení normy, která by zavedla právo nabývat, držet a nosit zbraně pro zajištění bezpečnosti státu ale bylo potřeba 36 hlasů. Dnes senátoři otevřou diskuzi nad peticemi za zrušení Elektronické evidence tržeb a za změnu takzvaného protikuřáckého zákona.

Přílohy