Senát projedná podporu obnovitelných zdrojů

13.09.2013

ČT 24 | 08:00 | Pořad: Zprávy


Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
--------------------
Senátoři budou i dnes pokračovat ve schvalování klíčových zákonů. Pravděpodobně podpoří novelu, která omezuje podporu u obnovitelných zdrojů energie. Elektřina by tak měla od příštího roku zlevnit. Doprovodnou daňovou legislativu, bez které nemůže od 1. ledna správně fungovat nový občanský zákoník, včera ale Senát zamítl.

redaktorka
--------------------
Konec podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna. Pokud do té doby ale investoři získají potřebná povolení, prodlužuje se jim termín až do konce roku 2015. Letos jde na podporu zelené energie kolem 45 miliard. Z toho téměř 12 miliard o státu. Podle něj je to ale příliš a solárníci mají dál platit daň. I když jen sníženou, desetiprocentní. Někteří zástupci majitelů hrozí arbitrážemi.

Petr BRATSKÝ, senátor, člen senátního hospodářského výboru /ODS/
--------------------
My jsme byli ujištěni, že na všechny případné arbitráže stát je velice dobře připraven.

redaktorka
--------------------
Součástí novely je i to, aby příjemci dotací museli zveřejňovat své vlastníky. Horní hranice příspěvku má klesnout z 583 korun na 495 za megawatthodinu. I to by mělo vést ke zlevnění elektřiny od nového roku.

Jaroslav JAKUBES, analytik, ENA
--------------------
Je možno čekat snížení elektřiny až o 10%.

redaktorka
--------------------
Senátoři zamítli doprovodné daňové zákony, bez kterých nemůže od 1. ledna správně fungovat nový občanský zákoník. Hlavně proto, že ve stejném balíku bylo osvobození dividend od daně a zvýhodnění investičních fondů.

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu /ODS/
--------------------
Kdyby tento zákon nevešel v platnost, tak bychom přišli o daň z nemovitosti, sedm miliard. Daně z příjmů, sedm miliard. Další daňové mezery, které ten zákon, když nebude přijat, umožňuje potom pro ty lidi využívat, další miliardy. To znamená, jde o desítky miliard korun.

Jiří DIENSTBIER, místopředseda senátorského kubu, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/
--------------------
My prostě nebudeme za každou cenu jenom proto, že nás někdo žene do kouta, schvalovat zákony, které považujeme prostě za mizerné. My jsme to doopravdy konzultovali. Je to zvladatelné. Je v silách vlády předložit návrh zákonného opatření.

redaktorka
--------------------
Sociální demokraté avizovali, že by návrh bez sporných bodů podpořili. Ministr financí v demisi Jan Fischer teď bude hledat řešení na ministerstvu i na vládě. Termíny pro zákonné opatření jsou podle něj krajně napjaté. Nevyloučil ani možnost, že by se účinnost kodexu odložila. 

Přílohy