Senát projednává ústavní žalobu na prezidenta republiky Miloše Zemana

24.07.2019

Prima | 18:55 | Pořad: Velké zprávy | Strana: 0


Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka
-------------------------
Senát projednává ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Senátoři se nakonec rozhodli pro variantu víceskutkovou, tedy tu, která prezidenta viní z několikanásobného porušení Ústavy. Horní komora žalobu projednává za zavřenými dveřmi. Přímo v Senátu je náš reportér Zbyněk Zykmund. Zbyňku, už víš, jak se senátoři k ústavní žalobě na prezidenta postavili? 

Zbyněk ZYKMUND, redaktor
-------------------------
Dobrý večer ze Senátu, nikoliv, zatím ten výsledek není jasný, senátoři stále jednají za zavřenými dveřmi, podle našich informací vystoupilo víc senátorů, než se původně počítalo, a také ta jejich vystoupení jsou delší, než bylo původně plánováno, takže zatím vlastně Senát za zavřenými dveřmi o té ústavní žalobě jedná téměř 2 hodiny a k výsledku se zatím nedobral. K tomu, aby ta vlastně žaloba byla tady v Senátu schválena, je potřeba třípětinová většina přítomných senátorů. Nakonec zvítězila ta víceskutková tedy varianta, to znamená, kdy vlastně Senát prezidentovi vyčítá údajných 8 porušení vlastně Ústavy, týká se to jak případů jmenování a odvolávání ministrů, tak ale také například některých prezidentových kroků v zahraniční politice. Ta jednoskutková žaloba, která byla také uvažována, ta by se týkala pouze toho, že prezident otálí nebo otálel se jmenováním, respektive odvoláním ministra kultury Antonína Staňka. Já teď poprosím režii o reakce, které vlastně senátoři tady vyslovili dnes před tím hlasováním. 

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu /ODS/
-------------------------
My nevylučujeme to, že bychom se například 14. srpna vrátili k tomu, že bychom iniciovali podání i té jednoskutkové žaloby. 


Zdeňka HAMOUSOVÁ, předsedkyně senátorského klubu /nestr. za ANO/
-------------------------
Není možné prokázat hrubé porušení ústavního pořádku při této argumentační formulaci v rámci víceskutkové žaloby. 

Václav LÁSKA, předseda senátorského klubu /SEN 21/
-------------------------
Ono asi není sporu o tom, že jednoskutková žaloba by našla v Senátu větší podporu než ta víceskutková. Ale na druhou stranu se domnívám, že kdyby ta jednoskutková žaloba doputovala k Ústavnímu soudu, že tam bude neúspěšná.

Přílohy