Senát rozhodne o zákonných opatřeních

10.10.2013

ČT 24 | 07:00 | Pořad: Zprávy


Jan ZIKA, moderátor
--------------------
Senátoři odpoledne rozhodnou o dalších zákonných opatřeních. Na řadu přijdou hlavně ta, která se týkají daňových změn. Na programu je i zvýšení plateb za státní pojištěnce nebo novela zákona o veřejných zakázkách. Historicky první zákonné opatření o dani z nabytí nemovitosti prošlo horní komorou už včera.

redaktor
--------------------
Odložit doprovodné zákony k občanskému zákoníku nebo rovnou celý zákoník. O pozměňovací návrhy včera v Senátu nebyla nouze. Šéf horní komory přesto vidí výsledek hlasování o daňových změnách optimisticky.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/
--------------------
Z té diskuse skutečně jsem velmi přesvědčen, že ty návrhy projdou.

redaktor
--------------------
Senátorům z řad ČSSD vadí mimo jiné návrh, aby si mohli podnikatelé majetek odepsat místo pěti let za pouhý rok. Je proto možné, že zrychlení odpisů nakonec z balíčku vypadne. Naopak ke změnám pravidel v zadávání veřejných zakázek nebo navýšení plateb za státní pojištěnce o necelých pět miliard mají senátoři napříč stranami jen formální připomínky.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi
--------------------
Má svým způsobem napravit to, co se stalo vyhláškou. Nejenom v segmentu nemocnic, i v jiných segmentech, ale v těch nemocnicích především. Tam jsou ztráty poměrně velké.

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu strany /ODS/
--------------------
V daném okamžiku buď můžeme zamítnout, a skutečně když studujeme ten materiál, tak tam vzniká opravdu veliké riziko, a pokud já osobně na to mám odpovídat, tak vzhledem k tomu, co jsem si prostudoval, spíš aby nedošlo k nějakým nepředvídatelným událostem, mně to taky připadá jako věc neodkladná.

redaktor
--------------------
Jako neodkladné včera senátoři vyhodnotili i změny u daně z převodu nemovitosti. Historicky první zákonné opatření počítá s tím, že její zaplacení nebude jenom na prodávajícím jako doteď, ale prodávající a kupující se můžou nově domluvit, kdo ji zaplatí.

Jiří RUSNOK, předseda vlády v demisi
--------------------
Zdůrazňuji však, že k takové změně poplatníka je nutná aktivní dohoda obou smluvních stran.

redaktor
--------------------
Premiér v demisi Jiří Rusnok už na začátku včerejší schůze senátory požádal, aby všechna zákonná opatření schválili. Česko by podle něj jinak mohlo přijít o miliardy korun. Zákonodárce už předtím varoval, že kdyby si chtěli smysl zákonů upravovat podle svého v rámci předvolebního boje, je připravený opatření stáhnout. 

Přílohy