Senát schválil posílení obrany kyberprostoru. Nový úřad vznikne přes léto

07.06.2017

zpravy.iDNES.cz | Rubrika: Zprávy / Domácí | Strana: 0 | Autor: iDNES.cz, Václav Ferebauer


Senátoři schválili novelu zákona o kybernetické bezpečnosti. Vznikne nový úřad, který bude předcházet hackerským útokům a navrhovat opatření při řešení probíhajících incidentů. Zákon se bude vztahovat i na provozovatele informačních systémů v energetice nebo v dopravě, kteří budou muset hlásit bezpečnostní incidenty.

„V dnešní době jsou bezpečnostní rizika a je dobře, že tady vzniká nový specializovaný úřad, který převezme část role Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ),“ prohlásil místopředseda Senátu Jan Chvojka (ČSSD).

Předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil zákonu vytkl, že nepamatuje na propojení nového úřadu se složkami integrovaného záchranného systému. „Že se možná bude vyjíždět do nemocnice, protože se tam kradou data nebo tam přestaly fungovat základní přístroje pro léčení, se může klidně stát. Chybí provázanost s kritickou infrastrukturou,“ prohlásil při rozpravě v Senátu.

Předloha vesměs přejímá evropskou směrnici. Počítá s tím, že nově zahrnuté skupiny subjektů budou muset přijmout odpovídající kroky, aby zabránily možným bezpečnostním rizikům. Případné kybernetické incidenty budou povinně oznamovat bezpečnostnímu úřadu. Týkat se to bude podle novely rovněž klíčových poskytovatelů digitálních služeb, například platforem pro elektronické obchodování a vyhledávače.

Zákon rovněž umožní vznik Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a bude sídlit v Brně. Bude mu šéfovat bývalý ředitel NBÚ Dušan Navrátil. Vystřídal ho někdejší ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang.

Instituce bude vedle kybernetické bezpečnosti řešit také problematiku ochrany utajovaných informací v oblasti informačních a komunikačních systémů, kryptografickou ochranu či neveřejné služby v rámci družicového systému Galileo ( více jsme psali zde ). Nový úřad by mohl vzniknout ještě během léta, nejpozději na podzim.

http://zpravy.idnes.cz/kyberneticka-be...omaci.aspx?c=A170607_104100_domaci_fer

Přílohy