Senát vrátil sněmovně zvýšení rodičovského příspěvku

04.12.2019

Prima | 18:55 | Pořad: Velké zprávy


Gabriela LAŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
Poslanci budou muset znovu řešit také zvýšení rodičovského příspěvku, nebo pro vládu klíčový daňový balíček. Senátoři totiž oba vládní návrhy poslali zpět do sněmovny se svými pozměňovacími návrhy. Jaké jsou to konkrétně připomínky, tak to už nám řekne Jaroslav Gavenda. Jardo, dobrý večer. Začneme rodičovským příspěvkem. Proč senátoři vrací vládní novelu poslancům?

Jaroslav GAVENDA, redaktor
--------------------
Dobrý večer. Senát doporučil rozšířit okruh rodin s nárokem na vyšší příspěvek, a to tedy pro rodiče s dětmi do čtyř let věku, kteří ten příspěvek v té dosavadní výši vyčerpali. Ten senátní návrh tak možná překvapivé podpořili i senátoři ČSSD nebo, hnutí ANO. Podle senátora Jiřího Dienstbiera nehrozí, protože se právě touto novelou znovu bude zabývat Poslanecká sněmovna, zpoždění.

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/
--------------------
To, co je doopravdy zásadní naše myslím, že shoda, že se nikdo nemusí bát, že by nebyl schválen alespoň ten užší návrh, který pochází původně z Poslanecké sněmovny.

Marek HILŠER, senátor /MHS/
--------------------
V podstatě všichni senátoři, kteří vystoupili, jasně poukazovali na to, že ten zákon je diskriminační. Že zde mohou vzniknout situace, kdy rodiče se stejně starými dětmi to navýšení příspěvku dostanou a jiní ho nedostanu.

Jaroslav GAVENDA, redaktor
--------------------
Dnes samozřejmě tak Senát návrh nepodpořil ten ministr zemědělství Miroslav Toman. Ten právě tady v horní komoře Parlamentu tak zastupoval ministryně práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. Ta už před časem řekla, že nepřichází nějaké rozšiřování v úvahu. Řekla, že už ten vládní návrh byl koaličním kompromisem. Tolik tedy k tomu jednání tady o rodičovském příspěvku. Senát se také postavil proti vládnímu návrhu na vyšší zdanění loterií, nebo na zvýšení poplatků za vklad do katastru nemovitostí. Dnes tady právě k tomuto daňovému balíčku tak vystupovala ministryně financí Alena Schillerová. A ta řekla, že si myslí, že Senát nakonec bude přehlasován, a že počítala s tím, že dnes Senát daňový balíček nepodpoří.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/
--------------------
Jsem ráda, že zde prošel návrh na zamítnutí zákona jako celku. To považuju jako za pozitivní. Nepočítala jsem se schválením. Budeme trvat určitě na /nesrozumitelné/ Poslanecké sněmovny. Jsem přesvědčena, že to prostě přehlasujeme.

Miloš VYSTRČIL, senátor /ODS/
--------------------
Senát se přiklonil k tomu, že se ještě jednou pokusí přesvědčit Sněmovnu o tom, aby alespoň některá opatření, která zvyšují daně schválila tak, že se zvyšovat daně nebudou.

Přílohy