Senát zpřesnil nová pravidla pro práci volebních komisařů

19.12.2018

Zpravodajství ČTK | 14:30 | Rubrika: for pol pod


Praha 19. prosince (ČTK) - Nová pravidla pro práci volebních komisařů Senát pouze zpřesnil. Novelu volebních zákonů kvůli tomu dnes vrátil Sněmovně k novému projednání. Procentuální hranice pro vstup do Sněmovny nesnížil ani pro strany, ani pro koalice, ačkoli to navrhoval jeho výbor pro veřejnou správu na popud lidovců a Starostů a nezávislých (STAN).

Podobné úpravy novely Sněmovna odmítla už při jejím prvním schvalování. Negativně se k nim postavil jak ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), tak předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil. Podle něho by podobné úpravy měly být předjednány. Pokud by se vstupní limit do Sněmovny pro koalice snížil, mohly by podle Vystrčila vznikat "programově nejednotné účelové slepence" a "Sněmovna bude tak rozdrobená, že se na ničem nedohodne".

Senátor Jiří Carbol (KDU-ČSL) upozornil, že současný desetiprocentní limit pro dvoučlennou koalici byl přijat v době tzv. opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD a měl přispět k tomu, aby se u politické moci střídaly jen dvě nejsilnější strany. Snížení limitů chce předložit znovu v rámci samostatné předlohy.

Vládní novela má zpřísněním podmínek pro práci volebních komisařů omezit chybovost při sčítání voličských hlasů. Předsedové, místopředsedové a zapisovatelé okrskových volebních komisí budou muset povinně absolvovat školení ke zpracování výsledků voleb. Za neúčast na školení má hrozit snížení odměny absentujícího komisaře o jednu třetinu.

Volební komisaři by podle návrhu o práci v komisi přišli, pokud by se její práce neúčastnili déle než dvě hodiny. Dosavadní lhůta je tříhodinová. Sankce se nelíbí krajům a obcím. Kritiku vzbudila i zaváděná povinnost označovat členy komise jmenovkami s uvedením, kdo je nominoval. Vnitro tím podle předlohy reagovalo na připomínky pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Novela počítá rovněž s tím, že volební lístky by měly být v budoucnu vytištěny pro poslanecké a krajské volby jen jednostranně. Oboustranné by s ohledem na počet kandidátů měly zůstat jen lístky pro komunální volby.

Vláda novelu připravila v souvislosti s problémy při loňských sněmovních volbách. Nejvyšší správní soud totiž ve Středočeském kraji přepočítal výsledky hlasování kvůli špatně započítaným přednostním hlasům pro kandidáty ODS. Mandát tak nakonec získal starosta Líbeznic Martin Kupka namísto někdejšího ministra zemědělství Petra Bendla.

Přílohy