Senátní výbor o rušení finančních úřadů

11.08.2015

ČT 1 | 12:00 | Pořad: Zprávy ve 12


Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

--------------------
O záměru finanční správy zrušit některé pobočky finančních úřadů jedná senátní výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Opatření by se týkalo víc než dvou desítek míst po celém Česku. Starostům dotčených obcí vadí, že s nimi o návrhu nikdo nejednal. A v horní komoře toto jednání sleduje Anna Racková. Anno, dobré poledne také tobě. Pověz, prosím, podle finanční správy jsou vybrané pobočky neefektivní a jejich provoz se prý nevyplácí. Jak se na to dívají senátoři? Souhlasí?

Anna RACKOVÁ, redaktorka ČT
--------------------
Pěkné poledne. Tak senátoři ani po víc než hodinové diskusi, která mimochodem stále pokračuje, nezměnili to svoje původní stanovisko. Oni s tím nesouhlasí, nechtějí, aby se rušily ty finanční úřady v malých obcích. Říkají, že je to hlavně špatná služba pro občana, doslova zaznívají takové věty, jakože Generální finanční ředitelství neplní tuto veřejnou službu, že se lidem zkomplikuje ta, to potkávání státní správy. Zástupci Generálního finančního ředitelství jsou tady přítomni, ředitel říkal, že neplánuje měnit to svoje stanovisko, že dál trvá na tom, že je potřeba tyto, těch 23 poboček finančních úřadů zrušit právě proto, že jsou nevyužité a nadále neefektivní. Jsou tady také zástupci ministerstva financí a ministerstva vnitra. I oni v podstatě sdílí to stanovisko Generálního finančního ředitelství. Ta diskuse tedy stále pokračuje, takže uvidíme, co tady bude výstupem. Nicméně ráno už jednal výbor pro územní rozvoj také o problematice odpadů, což je jeden z bodů zítřejší schůze Senátu. Tam nejdéle diskutovali o problematice zpětného odběru pneumatik, což je vlastně bod, který tam přidali poslanci na svém, při svém schvalování a je to také bod, který se senátorům nejvíce nelíbí. Poslechněte si vysvětlení předsedy senátního výboru Miloše Vystrčila.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátního výboru pro územní rozvoj /ODS/
--------------------
Nám není jasné, zda ten návrh je zpracován dobře a zda nepovede například k nějakému znekonkurenceschopnění těch malých výrobců či prodejců pneumatik. Druhým problémem potom je tam poměrně, jsou tam poměrně velké nároky na přípravu plánu odpadového hospodářství pro obce. Nám se zdá, že tady jdeme nad rámec směrnice Evropské unie.

Přílohy