Senátní výbory se shodly na úpravách omezení nákladů na kampaň

07.03.2012

Zpravodajství ČTK | 12:31 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 7. března (ČTK) - Strany by za kampaň pro krajské volby měly zaplatit nejvýše 91 milionů korun ročně, za senátní kampaň 89,1 milionu korun. Náklady na kampaň pro sněmovní a evropské volby by nesměly přesáhnout 80 milionů korun ročně. Vyplývá to z úprav novely senátorů ČSSD, na nichž se k dnešku shodly senátní výbory. Senát jako celek má předlohu příští týden poslat sněmovně k dalšímu schvalování.

Sociální demokraté novelu předložili s cílem "zabránit korumpování stran prostřednictvím soukromého dárcovství, omezit výdaje vynakládané stranami na volební kampaně a posílit transparentnost financování stran".

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) dnes ve výboru pro veřejnou správu připustila, že novela není dokonalá; většinu námitek se podle ní ale podařilo ve výborech odstranit.

ČSSD chce uzákonit, že náklady na pozitivní i negativní kampaň by směly "vynakládat pouze strany, hnutí a jejich kandidáti". Podle Miloše Vystrčila (ODS) ale norma nijak neřeší práci dobrovolníků, kteří se na kampani podílejí bezplatně. Vystrčilovi vadilo také to, že by strany vyúčtování nákladů na kampaň musely předkládat sněmovnímu kontrolnímu výboru pod hrozbou ztráty části státního příspěvku. "Umím si představit, že to bude zneužité v rámci politického boje," uvedl. Vhodnější by bylo, pokud by vyúčtování kampaně kontroloval nezávislý auditor.

Novela má stranám zakázat jejich sponzorování firmami, přičemž jednotlivci by ale stranám mohli dát nejvýše jeden milion korun za rok. Podle odpůrců budou moci tento zákaz obcházet zástupci firem jako jednotliví sponzoři.

Novela se nevztahuje na kampaň pro volby do celopražského zastupitelstva "vzhledem k průchodnosti návrhu zákona", uvedla Gajdůšková s tím, že pražská kampaň by měla být předmětem některé z příštích předloh. Podobně s omezením nákladů na prezidentskou kampaň se čeká na prováděcí zákon o přímé volbě hlavy státu.

Přílohy