Senátor Vystrčil preferuje vnější obchvat Jihlavy

03.09.2014

novinkyvysocina.cz | Rubrika: regiony | Strana: 0 | Téma: Ekonomika


Petiční výbor "Zachraňte Sasovské údolí!", který nesouhlasí s plánovaným mostem přes údolí, hledal v červnu podporu u senátora Miloše Vystrčila. Nyní si senátor se svým asistentem Brzkem přijeli problémové místo v Sasovském údolí prohlédnout.

Terén i trasu plánovaného mostu přes údolí ukázali senátorovi Stanislav Studnický a Hana Šimková, členové petičního výboru a zakládající členové spolku Zachraňte Sasovské údolí. Novinkyvysocina.cz o tom informovala jeho předsedkyně Marie Nováková.

Miloš Vystrčil se podle jejích slov se kloní ke stejnému názoru jak petenti, a to, že je nutné nejdříve preferovat dokončení vnějšího obchvatu města od Znojma přes Brtnickou na Brno. Tím by se odvedla nákladní a tranzitní doprava z centra města.

"Vnitřní okruh, který je v návrhu územního plánu, by neměl suplovat vnější obchvat a je nepřípustné, aby na něm skončila nákladní doprava, zvláště proto, že je projektován tak blízko Sasova," uvedla Marie Nováková.

Petici „Zachraňte Sasovské údolí!“ založili v březnu 2014 nespokojení občané, kteří nesouhlasí s III. etapou plánovaného vnitřního okruhu města dle návrhu územního plánu města Jihlavy. Právě přes Sasovské údolí se plánuje most dlouhý 200 metrů a vysoký 35 metrů. Důvodem pro tuto gigantickou stavbu je odlehčení centra města od dopravní zátěže.

Petičníci nesouhlasí s faktem, že již nyní se plánuje, že tento vnitřní okruh bude sloužit i pro tranzit ve směru Znojmo –Třebíč -Brno, což připouští i dokumentace návrhu územního plánu. Argumentují tím, že 500 metrů od vnitřního okruhu má  být  vnější jihovýchodní obchvat pro tranzitní dopravu, který je již zčásti dokončen ke křižovatce na Znojmo.

Přímo v místě přemostění se nachází nádherná příroda, i chráněná, např. stráň u Sasova je Významný krajinný prvek, pod plánovaným mostem je LBC 37, a hned v sousedství mostu je unikátní lipová alej.

Občané Jihlavy usilují o záchranu Sasovského údolí

Koncem května předali petičníci primátorovi města Jihlavy průběžnou petici s 1355 podpisy občanů, kteří je podporují. Petiční akce bude pokračovat až do doby, kdy má být upravený návrh územního plánu zastupiteli schválen. Aktuální stav podpisů je 1670.

(iza, foto: Spolek Zachraňte Sasovské údolí)

http://www.novinkyvysocina.cz/zpravy/r...rcil-preferuje-vnejsi-obchvat-jihlavy/

Přílohy