Senátor Vystrčil z ODS se zamýšlí nad EET: Zloději svobody a důvěry

27.11.2016

Svobodné fórům | Česko


Na rozdíl třeba od času, rychlosti nebo zvuku nemají svoboda nebo vzájemná důvěra žádnou jednotku, jejichž počet by potom určoval jejich velikost nebo intenzitu. Na rozdíl například od hodin nebo tachometru totiž žádný pro všechny stejně fungující měřič množství nebo velikosti svobody či vzájemné důvěry neexistuje. Navíc se vlastně často ani neshodujeme na tom, jaké množství svobody či vzájemné důvěry je pro nás to nejsprávnější.

 

A tak se možná i proto stává, že se zlodějům svobody a důvěry jejich krádeže celkem snadno daří, aniž by přitom vzbuzovali nějaký velký rozruch. Debaty o tom, zda (a případně kolik a komu) se díky různým regulacím, zákazům, příkazům i povinnostem odebírá nebo ukradne část svobody či vzájemné důvěry nejsou časté a bývají bohužel dnes i bagatelizovány.

 

Vůbec nejzákeřnějšími zloději svobody či vzájemné důvěry jsou potom ti, co říkají, že svobodu a důvěru omezují nebo kradou proto, aby zajistili  vaše – naše dobro a blahobyt.

 

Při troše obratnosti a šikovné argumentace typu „všetci kradnú“ je potom možné zákonem například  zajistit on-line sledování, a tím nepřímé omezení důvěry a svobody, prakticky všech podnikajících právnických i fyzických osob. Zdůvodnění paušálního sledování poctivých i nepoctivých tím, že podnikatelé konečně přestanou podvádět a že stát bude mít konečně o každém podnikateli dokonalý přehled, totiž funguje.

 

A tak mi snad zbývá pouze napsat, že jsem již jednou zažil dobu, kdy v našem státě vládli zloději svobody a vzájemné důvěry, zloději, kteří nám ve jménu boje za spravedlnost, poctivost a rovnost ukradli svobodu a vzájemnou důvěru téměř zcela. Sice nevím přesně, jakým množstvím svobody či vzájemné důvěry dnes ještě disponujeme, vím ale jistě, že jejich nedostatek plodí totalitu a nespravedlnost. I proto bychom vždy měli velmi zvažovat, zda a kdy máme přistupovat na jejich další omezení.

Autor je předsedou Senátorského klubu ODS, místopředsedou ODS a bývalým hejtmanem.

 

http://svobodneforum.cz/senator-vystrcil-ods-se-zamysli-nad-eet-zlodeji-svobody-a-duvery/

Přílohy