Senátoři ANO podpoří nominaci Gerlocha, klub KDU-ČSL ji odmítá

20.03.2019

Zpravodajství ČTK | 11:47 | Rubrika: for pol pod zak


Praha 20. března (ČTK) - Senátorský klub ANO jako jediný dnes uvedl, že jednotně podpoří nominaci ústavního právníka Aleše Gerlocha na ústavního soudce. KDU-ČSL a nezávislí mají k nominaci odmítavé stanovisko, přesto senátoři tohoto klubu mají podle předsedy klubu Petra Šilara svobodnou volbu. Mnozí senátoři Starostů a nezávislých projevili pochybnosti o způsobilosti Gerlocha k vykonávání funkce, řekl na dnešní tiskové konferenci předseda klubu Petr Holeček. Klub ODS byl podle předsedy Miloše Vystrčila "mírně rezervovaný". ČSSD má volné hlasování.

Podle předsedkyně sedmičlenného senátorského klubu ANO Zdeňky Hamousové je Gerloch profesně i osobnostně dostatečně kvalifikovaný na pozici ústavního soudce. Místopředseda klubu Jaroslav Větrovský doplnil, že důležitým vodítkem při rozhodování bylo stanovisko ústavně-právního výboru. Ten nominaci doporučil, podle jeho předsedy Miroslava Antla (za ČSSD) bylo pro sedm z deseti členů. Naopak výbor pro lidská práva minulý týden podporu kandidatury odmítl.

S Gerlochem v úterý diskutovaly kluby Starostů a nezávislých nebo ODS. "Mnozí senátoři projevili určité pochybnosti nad způsobilostí pana profesora Gerlocha tuto funkci vykonávat. Neřeknu, jak se náš klub domluvil, protože hlasování je tajné. Všichni senátoři a senátorky budou hlasovat tak, jak jim velí jejich osobní svědomí, vědomí i zodpovědnost," řekl předseda osmnáctičlenného klubu Starostů Holeček.

Závazné hlasování ani společné stanovisko nemá ani klub ODS, jenž má také 18 členů. "Já jsem zaznamenal, což je věc obecně známá a těžko zpochybnitelná, že je profesor Gerloch vnímán jako velmi dobrý znalec české ústavy a ústavního práva. Zároveň jsem zaznamenal poměrně rezervovaný přístup některých senátorů k pevnosti osobnosti profesora Gerlocha a k jeho nezávislosti," poznamenal šéf klubu Vystrčil. Podle jeho pocitů byl přístup klubu "mírně rezervovaný".

"Náš klub nemá nařízené hlasování. Nekontrolujeme, jak kdo hlasuje, máme naprosto svobodnou volbu. Každý se může rozhodnout podle svého vědomí a svědomí, ale většina členů klubu vyjadřuje nesouhlas s touto volbou, takže předpokládám, že většinový názor našeho klubu bude zamítavý," řekl Šilar, předseda lidoveckého klubu s 15 členy. Vadí mu například Gerlochovo bývalé členství v komunistické straně a propojenost s prezidentem Milošem Zemanem.

Předseda ústavně-právního výboru Antl odhaduje, že hlasování dopadne velmi těsně. Podle toho, co dosud slyšel a četl, by Senát spíše mohl nominaci zamítnout. Klub ČSSD, v němž je 13 senátorů, má volné hlasování.

Tiskovou konferenci dnes neměl Klub pro liberální demokracii - SENÁTOR 21. Hnutí se ale proti Gerlochově nominaci už v minulosti vyslovilo.

Nový ústavní soudce má nahradit Jana Musila, který koncem ledna Ústavní soud opustil ze zdravotních důvodů. S Gerlochem jako svým nástupcem souhlasil.