Senátoři byli za milion v Peru. 'Už nikam nepoletím. Nikdy,' reaguje na kritiku Vystrčil

09.06.2014

lidovky.cz | Rubrika: Lidovky / Domov | Strana: 0 | Autor: Lidovky.cz, Šárka Pálková


Čtveřice senátorů se před pár dny vrátila z Peru. Miloš Vystrčil (ODS) v rozhovoru pro Lidovky.cz řekl, že výběr exotické destinace má své opodstatnění. Lidé však příliš pochopení pro 'výlet' za milion korun nemají. Senátor připouští, že mu chodí desítky kritických mailů. A bere si prý z cesty poučení: už nikdy nikam pracovně nepoletí. "A všichni budou spokojení," říká.

Lidovky.cz  Proč zrovna Peru? Proč jste letěli do Latinské Ameriky, když existují desítky zemí, kde by navázání obchodní spolupráce bylo dostupnější a možná i snazší?
 Senátoři jezdí v rámci zahraničních cest do všech světadílů. Pokud by byl názor, že Latinskou Ameriku má Senát vynechávat, protože to není destinace, kde má Česko rozvíjet své zájmy, tak by tam senátoři nejezdili. Ale tři ministerstva - zahraničních věcí, průmyslu a obchodu i životního prostředí si myslí, že je Peru dobrá potenciální země pro spolupráci. Proto se tam senátoři vydali.

Lidovky.cz  Nápad jet do Peru tedy přišel z ministerstev?
 To ne, ale Senát s nimi konzultoval, zda má ta cesta smysl nebo ne. Takové mám aspoň informace. Vy mi to nebudete věřit, ale já jsem o to ani moc nestál. Pro mě zahraniční cesta znamená, že přijedu domů a mám ve schránce 200 mailů. A protože se teď o mě píše, tak teď je to 300 mailů, protože mi lidé píší, že jsem měl být radši doma.

Lidovky.cz  Asi proto, že jsou k podobným cestám skeptičtí. Ostatně už před třemi roky jeli senátoři do Peru. A ještě o rok dříve poslanci. Jaký to mělo přínos? Nebylo by jednodušší zprostředkovat přímo setkání českých firem se zástupci Peru?
 V Peru to funguje tak, že pokud tam chce nějaká firma prorazit, tak se tam nejdříve musí stavit politická reprezentace a projevit zájem. Jednat se všemi představiteli. Proto jsme se setkali s ministryní zahraničních věcí, s ministrem životního prostředí nebo s předsedou kongresu a zjišťovali jsme, jak by uvítali případný vstup českých podnikatelů do Peru. A byli jsme ujišťováni, že by určitě přijati byli.

Lidovky.cz  To znamená, že se rýsuje konkrétní spolupráce?
 To nyní nelze stoprocentně říci. My jsme se snažili, aby tam měli naši podnikatelé cestu otevřenou. Například při revitalizaci země. Peru je bohatá země na nerosty, zejména kovy, a kvůli tomu je tam mají devastovaná území, která chtějí zalesňovat, případně chtějí stavět čistírny odpadních vod a další vodohospodářské stavby, které podle mého názoru my velmi dobře umíme. A mohli bychom jim v tom pomoci, investovat tam. Nakonec Baťa tam taky podnikal, takže v tomto směru já mám čisté svědomí a myslím si, že jsme udělali maximum. Teď v červnu přijedou znovu jednat k nám a já doufám, že naše návštěva u nich nezapadne.

Lidovky.cz  Na kolik zahraniční cesta do Peru Senát vyšla?
 To není otázka na mě, to je otázka na kancelář Senátu. Já nezajišťuji nic, co se týká cesty z hlediska financování. Pokud máte konkrétní otázku, tak se zeptejte.  (K rozpočtu cesty viz box)

Lidovky.cz  Při minulé cestě senátorů do Peru v roce 2011 museli senátoři kvůli nedostatku peněz letět ekonomickou třídou, nikoli v byznys třídě, která byla více než dvakrát dražší. Jak jste letěli vy?
 My jsme letěli byznys třídou. Tak to je. Let trvá 12 hodin a jestli má člověk přijet a být připravený na ta jednání, tak si myslím, že na tom není nic špatného. Samozřejmě jsme mohli letět ekonomickou třídou a přiletět tam taky. Určitě si minimálně část lidí bude myslet, že by to tak bylo lepší. Já tomu rozumím. Já ty e-maily dostávám.

Lidovky.cz  A jak na ně reagujete?
 Já za sebe říkám, že už nikam nepoletím. Opravdu. Nepoletím. Nikam. Řeknu, prosím vás, ať tam letí někdo jiný, kdo ví, že je to potřeba. Protože všichni přeci vědí, že létat do Peru není potřeba, není potřeba komunikovat s dalšími zeměmi, není potřeba připravovat půdu pro naše podnikatele, protože jediný, co je jasný, je, že tam senátoři letí, aby si tam jezdili na výlety, aby si to užili. Já neumím bojovat proti těmto věcem, nemám šanci se bránit zkráceným zpravodajstvím, které sice nejsou nepravdivá, ale není tam všechno.

Já už nikdy nikam nepoletím. Všichni budou šťastní. Já budu rád, že nemusím plnit své povinnosti, protože mi veřejnost řekla, že se nemá nikam létat. Moje žena bude ráda, moji vnuci budou rádi. Všichni budou v pohodě a spokojení. Já už prostě nikam letadlem pracovně nepoletím.

Lidovky.cz  A možná by celá cesta byla opomenuta, kdyby jste o ní nereferoval podrobně na svých stránkách.
 Ano, blbec jsem se nechal ukecat k cestě do Peru. Tak jsem si řekl, že když tam jedu, tak napíšu lidem, co tam dělám. Aby věděli, že se tam neflákáme. A zatímco všichni ostatní, kdo o cestě mlčeli, jsou v naprosté pohodě, tak já, protože se snažím dělat otevřenou politiku, po které všichni volají, tak přichází jedna facka za druhou. Já vydržím strašně moc. Ale opravdu si říkám, jestli toto mám zapotřebí.

Pro mě je to ohromné poučení. Věřil, že je tu elementární ochota zabývat se i podstatou té věci. Vy se na to tak skoro i ptáte. Ale můj závěr je takový, že závist a hlavně nedůvěra - že tam jede politik skutečně pracovat - přebíjí úplně všechno.

http://www.lidovky.cz/senatori-byli-za...mov.aspx?c=A140609_123336_ln_domov_spa

Přílohy