Senátoři chtějí osvobodit lidovky od poplatků

14.09.2015

Dobrý den s kurýrem | Rubrika: Kultura, inzerce | Strana: 31 | autor: (NIN)


„Stejně jako je absurdní, aby OSA nutila pořadatele folklorních akcí, aby 10 dnů předem posílali seznam písní, které bude např. na hodech hrát místní cimbálová muzika. Jsem přesvědčen o tom, že folkloristé, ale především samy folklorní písničky si nezaslouží, aby na nich kdokoliv takovým způsobem parazitoval,“ dodává Ivo Valenta. „Folklor je něco, co máme rozvíjet, nikoliv zaplevelovat poplatky a byrokracií. Jako senátor jsem proto připravil ve spolupráci s prestižní advokátní kanceláří svůj první návrh novely zákona a jsem rád, že ho společně s dalšími kolegy senátory dnes symbolicky posílám do legislativního procesu. Věřím, že se nám podaří jej prosadit co nejdříve a že pro něj najdeme shodu napříč politickým spektrem.“

Předložený návrh změny autorského zákona přináší především upřesnění dosavadního právního stavu tak, aby se ti, kteří budou hrát folklorní hudební díla od neznámého autora, mohli spolehnout na to, že nebudou zatěžováni poplatky ani administrativními povinnostmi vůči Ochrannému svazu autorskému. „Novelu senátora Valenty jsem podpořil, protože její přijetí pomůže nejen folkloristům, ale zároveň i nám všem, kteří si rádi poslechneme lidovou písničku,“ uvedl senátor Miloš Vystrčil, předseda senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.
„Věřím, že návrh novely zákona podpoří častější produkci lidových písní a pomůže tak zachovat toto naše kulturní dědictví i pro příští generace. Myslím si, že v dnešní době je to obzvláště důležité,“ dodal senátor Martin Tesařík, místopředseda senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, který je pod návrhem zákona spolupodepsán. V praxi tak bude novela znamenat jediné. Všichni ti, kdo hrají folklorní písně - tedy takové, u kterých není známý autor, nebudou již nijak obtěžováni povinnostmi ve vztahu k Ochrannému svazu autorskému. Pořadatelé akcí, neboli „provozovatelé živé veřejné produkce“, tak nebudou muset 10 dnů předem oznamovat OSA konání akce a nebudou muset jeho pracovníkům zasílat seznam písní včetně jejich autorů. Zároveň tak budou všechny tyto produkce jednoznačně osvobozeny od placení autorských poplatků.
O návrhu zákona informovali senátoři během společného výjezdního zasedání senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí a Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova, které se na pozvání senátora Ivo Valenty konalo o víkendu v Uherském Hradišti u příležitosti Slováckých slavností vína a otevřených památek.

Přílohy