Senátoři o povinné maturitě z matematiky

08.03.2017

ČT 1 | 12:00 | Pořad: Zprávy ve 12


Tereza KRUČINSKÁ, moderátorka
--------------------
Senátoři diskutují o povinné maturitě z matematiky. Příslušný výbor horní komory je navrhuje zrušit při hlasování o školském zákoně. Šéfka resortu Kateřina Valachová je proti. Vystoupení ministryně v Senátu sledovala Anna Klímová. Anno, pěkné poledne i tobě. Jaké jsou argumenty Kateřiny Valachové?

Anna KLÍMOVÁ, redaktorka ČT
--------------------
Pěkné poledne. Ministryně školství Kateřina Valachová mluvila na úvod projednávání tohoto bodu zejména o tom, že financování školství je v České republice potřeba řešit už dvacet let. Říkala, že pokud by byly přijaty změny a zákon se musel vracet znovu do Poslanecké sněmovny, pak by se to znovu prodlužovalo, což podle ní rozhodně není vhodné. Zároveň mluvila o tom, že senátoři většinou neodchylují svoje postoje a svoje projednávání od samotné podstaty zákona. To znamená, že pokud se projednává financování školství, není podle ní vhodné zabývat se jinými věcmi, například právě povinnou maturitou z matematiky. Senátoři diskutují už přes téměř tři hodiny. To znamená, ta diskuse je opravdu bohatá. Netýká se pouze té maturity, zda by tedy měla, nebo neměla být povinná. Ale mluví se také o samotném financování školství. A na to mají právě opačný postoj senátoři z ODS a z ČSSD.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu strany /ODS/
--------------------
Učitelé jako svůj hlavní problém vnímají nárůst administrativy. A tento zákon nedělá nic jiného, než zase narušuje nárůst administrativy pro učitele, vedení škol, ministerstvo školství a krajský úřad.


Miroslav NENUTIL, předseda senátorského klubu strany /ČSSD/
--------------------
Z naprosté většiny budeme podporovat stanovisko paní ministryně. Z jednoho a prostého důvodu, protože hlavní nosnou myšlenkou celé této novely školského zákona je změna financování.

Tereza KRUČINSKÁ, moderátorka
--------------------
Maturita z matematiky a taky další změny ve školství budou taky tématem dnešního Interview ČT24. Hostem bude právě ministryně školství Kateřina Valachová. Dívejte se před půl sedmou.

Přílohy