Senátoři pojedou na kolech z Třince do Prahy

27.07.2011

Právo, strana 3, Zpravodajství (Anna Bortlíčková)


Na přibližně 440 kilometrů dlouhou trasu z Třince na FrýdeckoMístecku do Prahy se na kolech v pátek ráno vydají soc. dem. senátoři Petr Vícha (obvod Karvinsko), někdejší slavný cyklistický závodník Jozef Regec (Blansko) a Petr Gawlas (Jablunkovsko). Pojedou po silnicích nižší třídy a urazit ji chtějí za dva dny. Několik dalších kolegů se k nim připojí po trase ve svých obvodech. „Chceme tak mimo jiné zmapovat stav našich silnic a motivovat mladé lidi, a nejen je, ke sportování a k aktivnímu trávení volného času,“ řekl Právu Gawlas. Podle Víchy chtějí také zmapovat chování řidičů k cyklistům a možná na základě vlastního prožitku iniciovat úpravy předpisů pro cyklostezky.

Závod to nebude

„Všichni se na tu jízdu poctivě připravujeme, pojede s námi i realizační tým, budeme mít kompletní servis. Myslím, že to zvládneme, nepojali jsme to jako závod,“ uvedl bývalý československý a český reprezentant v silniční cyklistice, nyní viceprezident Českého svazu cyklistiky Regec.
Gawlase a Víchu zpravodajka Práva na mobilním telefonu včera zastihla v okamžiku, kdy vyjeli na kolech na jeden z beskydských vrcholů, Velký Polom. „Musíme trénovat. Dnes ještě chceme vyjet na kopec na Hrčavu, celkem to bude přes sto kilometrů,“ poznamenal Gawlas, který je také místostarostou v Jablunkově. Vícha přitom přijel na bicyklu až z Bohumína, kde starostuje, takže i s cestou domů včera najel ještě o 120 kilometrů více. Regec, Vícha a Gawlas šlápnou do pedálů na náměstí Svobody v Třinci v pátek ráno hned v sedm. V cíli, u budovy Senátu v Praze, by chtěli být v sobotu v podvečer. Peloton má v plánu první den ujet 210, v sobotu pak přes 230 kilometrů.
„Jsem rád, že nás pojede více, můžeme si pomoci – budeme se střídat na špici, v závěsu se jede trochu lépe,“ podotkl Vícha, který je otcem nápadu.
Někteří další členové horní komory se k pelotonu připojí na úsecích, které budou obvykle katastrálně korespondovat s jejich volebními obvody. „A není to stranická záležitost,“ poznamenal Gawlas.
„Ano, chci se také přidat, měl bych jet ze svého obvodu, z Poličky do Prahy, asi 170 kilometrů,“ potvrdil Právu Václav Koukal (KDU-ČSL), senátor za Svitavsko.
Připojit se k pelotonu alespoň ve svém obvodu Jihlava se chtěl i senátor Miloš Vystrčil (ODS). „Kolegové mě velmi zvali. Problém je, že plán trasy nyní upravili, podle té změněné nejedou přes Vysočinu, takže nakonec se nezúčastním,“ řekl Vystrčil a přidal přání šťastné cesty: „Držím jim palce.“

Přílohy