Senátoři se zatím neshodli, zda nyní rozšířit pravomoci NKÚ

26.05.2016

Zpravodajství ČTK | 12:33 | Rubrika: for pol pod mak


Praha 26. května (ČTK) - Senátoři včetně vládních se zatím neshodli na tom, zda nyní rozšířit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Mnohým z nich nestačily přísliby, že se vláda zasadí o odstranění duplicitních kontrol a že příslušný zákon už byl kabinetu předložen. Téma dnes vyplnilo dopolední jednání horní komory.

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) připomenul, že ústavní a prováděcí zákon má dát NKÚ právo prověřovat nakládání s veškerými veřejnými penězi. Senátoři by si podle něj neměli brát tyto normy jako rukojmí, protože s odstraněním několikanásobných kontrol stejných věcí "bezprostředně nesouvisí". Zdůraznil ale také, že novela o požadovaném zlepšení systému kontrol už byla 12. května předložena vládě a že se zasadí o její přijetí.
"Slibem nezarmoutíš," komentoval to předseda senátorského klubu Starostů Jan Horník. Dodal, že nesplněných ministerských slibů už zažil mnoho. Podle něj by měla být zrušena "nesmyslná" kontrolní oddělení různých ministerstev.
Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha i místopředseda ODS Miloš Vystrčil poukázali na to, že se vláda zavázala všechny uvedené úpravy předložit souběžně a slib za dva roky svého fungování nenaplnila. Exministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) smírně navrhoval, aby NKÚ mohl širší pravomoci zejména ve vztahu k obcím uplatňovat až za dva roky a aby se nevztahovaly na obce do 10.000 obyvatel, což Dienstbier podpořil. Podle Vystrčila by ale toto omezení ohledně obcí nebylo možné, pokud má NKÚ prověřovat jen zákonnost, nikoliv účelnost obecních rozhodnutí.
Na přijetí ústavní novely i prováděcího zákona apelovala nejen předsedkyně senátorského klubu ANO Zdeňka Hamousová, ale i Libor Michálek (za Piráty) nebo Jitka Seitlová (za Stranu zelených).

Přílohy