Senátoři váhají nad jednokolovou volbou

15.08.2018

E15 | Rubrika: Události | Strana: 2 | autor: Nguyen Thuong Ly


Senát má na nynější schůzi rozhodnout o svém návrhu na zavedení jednokolové volby do horní komory. Řada senátorů s podporou váhá.

K volbě senátora by lidé neměli chodit dvakrát, ale jen jednou, navrhuje skupina senátorů vedená Jiřím Dienstbierem (ČSSD). Státu by to ušetřilo peníze a vyřešila by se tím tradičně mizerná volební účast ve druhém kole senátních voleb. Na nynější schůzi by se mělo o senátním návrhu rozhodovat ve druhém čtení, kdyby prošel, dostala by jej k projednání Poslanecká sněmovna.

„Všichni kandidáti ve volebním obvodu by byli uvedení na jediném, společném hlasovacím lístku. Volič by kandidáty označil pořadím, číslem jedna pro něj nejlepšího kandidáta a postupně další kandidáty podle osobní preference,“ vysvětluje Dienstbier, jehož návrh se opírá o preferenční systém podle takzvaného australského modelu. Hlasy pro neúspěšné kandidáty by se postupně přičítaly úspěšnějším, až by z voleb vyšel vítěz.

Pod návrhem jsou podepsáni senátoři napříč kluby, jejich podpora ale už není neochvějná. „Na začátku to vypadalo, že má návrh výraznou podporu, ale teď řada kolegů váhá. Jsou opatrní ve vztahu k jakékoli změně a diskuze se vede kolem toho, jak by to ovlivnilo volební proces,“ řekl Dienstbier, podle kterého váhají i někteří sociální demokraté.

Jednokolovou volbu kritizují občanští demokraté. „V krajním případě by se totiž mohlo stát, že se senátorem stane člověk, kterého při volbě na první místo zařadilo pouze deset procent voličů,“ řekl senátor Miloš Vystrčil (ODS). Zavedení jednokolové volby má v programu i koaliční vláda ANO a ČSSD. „Hnutí ANO prosazuje jednokolový systém po britském vzoru. Je to systém jednoduchý a úsporný,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO), vláda ale zatím vlastní novelu nepřipravila.

V jednokolovém systému relativní většiny britského typu by vítězem byl jednoduše ten, kdo získá nejvíce hlasů. „Britský model by pomohl hnutí ANO, možná i výrazně. Australský by se svými účinky nemusel odlišovat od současného dvoukolového,“ míní politolog Petr Jüptner.

Babiš by však zřejmě takový systém stěží prosadil. „Tento model nemá žádnou šanci, že by mohl projít v Senátu,“ řekl Dienstbier. Na změně volebních zákonů se musejí shodnout obě komory, sněmovna v tomto případě nemůže Senát přehlasovat.

Sněmovní strany se navíc také kloní spíše k australskému modelu. NÁZORY str. 12

V krajním případě by budoucího senátora mohlo na první místo zařadit pouhých deset procent voličů.

Přílohy