Senátoři: Vláda by měla řešit rizika kvůli zveřejňování smluv

26.04.2016

Zpravodajství ČTK | 15:02 | Rubrika: for pol pod mak pit


Praha 26. dubna (ČTK) - Vláda by podle senátorů měla co nejdříve řešit riziko finančních ztrát, které představuje povinnost státních a polostátních firem zveřejňovat smlouvy v registru. Jednou z možností je odklad spuštění registru, v němž mají být smlouvy zveřejňovány od letošního července. Vyplývá to ze závěrů semináře, který se dnes konal v sídle horní komory.

"Zákon o registru smluv v sobě skrývá obchodní a ekonomická rizika, která by mohla znamenat i významné ekonomické ztráty pro státní rozpočet. Mohla by znemožnit fungování některých státní institucí, jako jsou například státní zkušebny," uvedl předseda senátního výboru pro veřejnou správu Miloš Vystrčil (ODS) s poukazem na analýzy, mimo jiné od antimonopolního úřadu.
Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna přiznal, že povinnost zveřejňovat smlouvy v registru může ohrozit národní podnik Budějovický Budvar, neboť údajů by mohla využít konkurence, nebo pro ČD Cargo, a. s. Pro podniky bude znamenat minimálně nárůst administrativních nákladů, podotkl. "Předpokládáme, že po náběhu tohoto zákona bude do registru smluv denně připlouvat kolem 15.000 smluv," dodal Mlsna.
Zveřejňování smluv podniků pohybujících se v konkurenčním prostředí by v krajním případě mohlo pro stát znamenat dopady "v řádech miliard korun", uvedl senátor ČSSD Radko Martínek. "Budvar je jenom špička ledovce, ten zásah do veřejnými subjekty zřizovaných společností je komplexní," řekl. Jediné rozumné řešení je podle Martínka odložení účinnosti zákona, které nebude nutit veřejné subjekty k jeho obcházení. Snahu poslanců KDU-ČSL zbavit jen Budvar povinnosti zveřejňovat smlouvy v registru proto pokládá Martínek za nedostatečnou.
V registru budou muset od poloviny roku zveřejňovat smlouvy stát, kraje, větší obce a další organizace. Po dalším roce začne platit pravidlo, podle něhož nezveřejněná smlouva nebude účinná. Pod normu budou spadat smlouvy s plněním nad 50.000 korun bez daně z přidané hodnoty. Výjimku mají nyní jen malé obce a jejich firmy a společnosti s většinovým podílem státu, krajů nebo obcí, jejichž akcie se obchodují na burze. Konkrétně jde o ČEZ.

Přílohy