Senátorský klub ODS povede místopředseda strany Vystrčil

08.11.2016

Zpravodajství ČTK | 16:37 | Rubrika: for pol pod


Praha 8. listopadu (ČTK) - Předsedou senátorského klubu ODS byl dnes zvolen místopředseda strany Miloš Vystrčil (56). Bývalý šéf senátního výboru pro veřejnou správu v čele klubu nahradil teplického primátora Jaroslava Kuberu, který se má stát novým místopředsedou horní komory.
"Osobně bych se chtěl soustředit také na zjednodušování a zvýšení srozumitelnosti předkládaných zákonů. Mnoho vládních návrhů je extrémně složitých a někdy se v nich nevyznají ani předkladatelé, natož lidé, kteří se jimi mají řídit," uvedl ke svým plánům Vystrčil.
Občanští demokraté pod jeho vedením se budou snažit o napravování chyb, které současná vláda při přípravě zákonů opakovaně dělá, uvedl. "Hodláme také nadále upozorňovat na situace a předkládat pozměňovací návrhy v případech, kdy navrhované zákony mají značný negativní dopad zejména na malé podnikatele a živnostníky," dodal.
Klub ODS má po volebním úbytku nyní v jednaosmdesátičlenném Senátu deset členů. Z pozice druhé nejpočetnější senátorské frakce tak klesl na čtvrtou. Nejsilnější klub v Senátu s 25 členy zůstal ČSSD, klub KDU-ČSL a nezávislí má 16 členů a v klubu Starostové a nezávislí je 11 senátorů. Nejmenší je osmičlenný senátorský klub ANO.
Senát si bude nové vedení volit příští týden. Předsedou horní komory by měl zůstat Milan Štěch (ČSSD), místopředsedy Miluše Horská z klubu lidovců a sociální demokrat Ivo Bárek. Kromě Kubery by pětičlenné vedení měl doplnit ještě Jiří Šesták (za STAN).

Přílohy