Senátory už vytáčí nepřítomnost ministrů na jednání, vláda v demisi si vyjela do krajů

25.04.2018

Novinky.cz | 10:34 | Rubrika: Domácí | Strana: 0 | Autor: jas


Ministři vlády premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) nechodí na zasedání horní parlamentní komory, kde mají představovat normy, které schválila Sněmovna. Situace již došla tak daleko, že předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) upozornil, že pokud by tento stav pokračoval, mohlo by to mít vliv na vztahy s vládou.

„Poslední dobou se stává praxí, že účast členů vlády zde je velmi slabá,” uvedl Štěch s poukazem na jednání organizačního výboru, který problém absentujících ministrů řešil.

Štěch proto vyzve dopisem premiéra, aby se situace zlepšila. „V případě, že by takovýto stav trval, komplikovalo by to vztahy mezi vládou a senátem,” dodal.

Senátor za ODS Miloš Vystrčil označil postup vlády za nezodpovědný a varoval, že senátorský klub ODS by v případě opakování situace navrhl projednání neúčasti ministrů za samostatný bod jednání.

V podobném duchu vystoupil Jan Horník (STAN). „Pana předsedu vlády v demisi jsme tu skoro ještě neviděli,“ připomněl na adresu Andreje Babiše s tím, že jeho předchůdce Bohuslav Sobotka (ČSSD) jednání horní komory pravidelně navštěvoval.

„Někdo říká, že maká, a my tady sedíme a makáme, ale čekáme na toho, kdo předkládá zákony. Přitom je to ještě ke všemu vláda, která nemá podporu parlamentu,” připomněl.

Vláda je ve středu na výjezdním zasedání v Moravskoslezském kraji.

Přílohy