Senioři oslavili na náměstí svůj svátek, zazpívala jim také Eva Pilarová

02.10.2012

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 3 | autor: (mab)


JIHLAVA OE Bohatý kulturní program určený hlavně těm dříve narozeným probíhal v neděli na Masarykově náměstí v Jihlavě. Krajské město se akcí nazvanou Svátek seniorů zapojilo do oslav Mezinárodního dne seniorů.
Prosluněný den přilákal do centra Jihlavy desítky lidí. Ty zaplnily celou horní část náměstí. "Mělo by to být tak, že se naše děti budou učit od babiček a dědečků. Měli bychom si uvědomit, že jeden bez druhého nemůžeme být, a pomáhat si," řekl na oficiálním zahájení akce senátor a bývalý hejtman Kraje Vysočina Miloš Vystrčil. "Přál bych si, abychom my mladší měli tolik chuti do života, kolik vidím ve vašich řadách," dodal směrem k seniorům jihlavský zastupitel Vítězslav Schrek.

Na místě byl také představen projekt tzv. Senior pasů. Ty prezentoval radní Kraje Vysočina pro sociální věci Petr Krčál. "Tento projekt schválilo zastupitelstvo kraje v rámci prorodinné politiky, běží už od prvního září," vysvětlil Krčál. Senior pasy jsou určeny pro všechny obyvatele Kraje Vysočina starší 55 let. Jejich držitelé můžou uplatnit slevu 5 až 50 % v zařízeních, které se do projektu zapojily. Slevy jsou zaměřeny hlavně na oblast zdravotnictví, lázeňství, cestování, stravování, ale i na spotřební nákupy.

Vydání Senior pasu je zdarma, požádat o něj lze prostřednictvím internetových stránek, e-mailem nebo poštou. Vyplnit žádost mohli zájemci také ve stánku přímo na náměstí. "Senior pasy mě zaujaly, vypadá to jako dobrá věc," řekla při vyplňování formuláře Božena Hájková z Jihlavy. "Důchody nejsou moc vysoké, takhle třeba něco ušetřím." Velkým lákadlem Svátku seniorů byl kulturní program. V jeho rámci zazpívala také Eva Pilarová, která se přiznala, že má na Vysočině svoje rodinné kořeny. I když vystoupila bez kapely, na hudbu puštěnou ze záznamu, její zpěv byl skutečný. "Někteří to sice tak nedělají, ale já zpívám živě, strach by mi nedovolil zpěv jenom předstírat," svěřila se na pódiu Pilarová.

Poslechnout si ji přišla také Květoslava Kalinová z Jihlavy. "Pořád jí to zpívá, ale celý dnešní program je pěkný," řekla. "Jsem ráda, že se tady v Jihlavě koná také něco pro nás starší, je to moc dobře."

Během odpoledne vystoupilo také duo Eva a Vašek, nebo vítězka soutěže Čenda hledá supertalent, akordeonistka Jana Blažková. Kvůli nachlazení se musela omluvit zpěvačka Naďa Urbánková. Do oslav Svátku seniorů se zapojil i jihlavský dopravní podnik. Všichni lidé starší 55 let mohli celou neděli cestovat městskou dopravou v krajském městě zdarma.

Mezinárodní den seniorů vyhlásilo Valné shromáždění OSN v roce 1990. Oficiálně se slaví prvního října.

Svaz důchodců slaví v DKO Slavnost k Mezinárodnímu dni seniorů pořádá jihlavský Svaz důchodců ve čtvrtek 4. října od 15 hodin ve společenském sále DKO Jihlava. Už počtvrté se budou na slavnosti předávat ceny Zlatý senior. V programu vystoupí pěvecká tělesa Foerster a Seniorek, žáci ZUŠ Jihlava, mažoretky, nebo taneční klub Hotch-Potch. Na pořadu bude také módní přehlídka. Až do 21 hodin pak bude hrát k tanci Otíňanka. Na uspořádání oslavy se podílejí město, kraj a Rada seniorů Kraje Vysočina. Další akci chystají jihlavští senioři na přelomu října a listopadu. Bude to tradiční výstava jejich prací v Městské knihovně Jihlava.

Přílohy