Sestavit kandidátky nebyl problém, přesvědčují politici před volbami

14.09.2013

Jihlavský deník | Rubrika: Téma | Strana: 2 | autor: Petr Šmergl


Občanští demokraté se netají, že je tlačil čas. Jiné strany se připravovaly s předstihem

Jihlava – Sestavit kandidátky pro nás nebyl problém, i když nás někdy tlačil čas. Takto se dají stručně shrnout odpovědi z politických stran či hnutí ohledně příprav na mimořádné říjnové volby do Poslanecké sněmovny. Nové politické subjekty pak očekávají, že je voliči do sněmovních lavic vynesou, protože mají kvalitní kandidáty.
„Sestavení proběhlo zcela bez problémů, kandidátka je složena takřka kompletně z našich členů,“ vzkázala Věra Jourová, vysočinská lídryně hnutí Ano miliardáře Andreje Babiše, které jde do voleb poprvé.
Premiéru ve sněmovních volbách si odbude i Strana práv občanů – Zemanovci. Jejich kandidátku na Vysočině povede vysokoškolská učitelka Ilona Švihlíková. Ta podle krajského předsedy SPOZ na Vysočině Bohumila Trávníka sice žije v Praze, ale pochází z Pelhřimova. „Sice momentálně na Vysočině není, ale myslím si, že tady k tomu má blízko, protože sem jezdí,“ uvedl. S výsledným stavem kandidátky je prý strana spokojena. Také vysočinští lidovci ústy svého krajského tajemníka Josefa Dvořáka tvrdí, že sestavení kandidátky nebyl problém. „V našem případě se sestavování kandidátní listiny moc nelišilo od běžného termínu voleb. Již začátkem června jsme začali společně s okresními výbory pracovat na výběru kandidátů,“ řekl Dvořák. Dodal, že vše proběhlo de facto běžným způsobem, protože straníci byli na věc připraveni.

Vývoj očekávali

O jisté připravenosti se dá hovořit i u sociálních demokratů. Ti kvůli vládní krizi kabinetu Petra Nečase mimořádné volby očekávali. Po rozpuštění Sněmovny se přípravy jen urychlily.
„Sociální demokracie se na základě vývoje politické situace, kdy kauza Nagyová a řada dalších kauz ukázaly neudržitelnost stávajícího politického uspořádání, již delší dobu na předčasné volby připravovala,“ přiznal Zdeněk Chlád, krajský předseda ČSSD. „Existovala dlouhodobá shoda na lídrovi kandidátky, na doktorovi Jiřím Běhounkovi. O obsazení dalších míst se vedla diskuse, nicméně v porovnání se sestavováním kandidátních listin v minulých volbách byl tento proces velice klidný, bez velkých rozporů,“ dodal Chlád.
Podobně se vyjádřil také vysočinský lídr komunistů Pavel Kováčik. „Předpokládali jsme, že předčasné volby budou, proto jsme začali připravovat kandidátky v dostatečném časovém předstihu,“ podotkl. Podle Kováčika to komunistům umožnilo vybrat prostřednictvím krajské konference kandidáty, kteří mají lidem co říct a jsou s nimi po celou dobu v denním kontaktu. „Věříme, že soustavná práce KSČM nejen v předvolebním období povede k tomu, abychom dokázali naplnit svůj volební program,“ nechal se slyšet lídr komunistů na Vysočině.

Čas je neúprosný

O něco složitější pozici měly strany bývalé vládní koalice Petra Nečase, tedy občanští demokraté a TOP 09. Občanští demokraté se vrhli na sestavování kandidátek až po pádu Nečasovy vlády.
„Právě i nedostatek času a odhodlání se situací v ODS něco udělat možná paradoxně přinutil naše členy ke zvýšené aktivitě a v některých případech třeba i k neplánovanému nasazení svého jména ve volbách,“ uvedl vysočinský předseda ODS a senátor za volební obvod Jihlava Miloš Vystrčil. „Mám z toho radost a velmi si toho zároveň vážím,“ dodal jedním dechem. Má totiž za to, že ostatní strany mohou občanským demokratům obsazení krajské kandidátky tiše závidět, protože za ODS kandidují lokální a regionální politikou prověřené osobnosti.
Časový tlak tolik jako ODS nepociťovali v TOP 09. „Od začátku letošního roku probíhal plánovaný nominační proces. Členové měli možnost nominovat kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu na jaře 2014. Tyto návrhy prošly schvalováním na regionálních sněmech,“ přiblížilo dění ve straně předsednictvo krajského výboru TOP 09 na Vysočině prostřednictvím Irini Martakidisové, vedoucí krajské kancelářeTOP09.
Díky tomuto časovému náskoku prý strana nepodlehla časové tísni. „Zbývalo pouze doplnit kandidátku o kandidáty našeho partnera – hnutí STAN,“ doplnila Martakidisová.

Místa si nekupují

Oproti jiným politickým subjektům ale musí v poslední době TOP 09 čelit poukazům na to, že ti kandidující, kteří se dostali na přední místa kandidátek a mají tak šanci získat křesla ve Sněmovně, platí své straně za takové umístění na kandidátkách desetisícové částky.
„V první řadě je třeba zdůraznit, že kandidáti v žádném případě neplatí za místa na kandidátkách. Všechny osobnosti se na kandidátní listiny dosazují na základě demokratického vnitrostranického procesu,“ ohradili se členové krajského výboru TOP 09 na Vysočině ve svém prohlášení pro Deník. „Není to tedy tak, že by si kdokoli mohl zaplatit například třetí místo na kandidátce, jak média nominační poplatky nepřesně interpretují,“ napsali dále v prohlášení. Krajský výbor je přesvědčen, že spoluúčast kandidátů na jejich kampani je nejen žádoucí, ale také poměrně běžná. „Co se samotných částek týče, ty nepovažujeme za jakkoli diskriminační. Podle názoru TOP 09 i jejích členů se jedná o jasný projev kandidáta, že se chce podílet na kampani, že je rozhodnutý nést určitou odpovědnost a podílet se na dění ve straně,“ postavil se vysočinský výbor TOP 09 za celorepublikový postup strany při sestavování kandidátek pro říjnové volby.

***

DŮLEŽITÉ TERMÍNY

Do 17. září do 16. 00 musí zmocněnci podat na krajském úřadě kandidátní listiny (KL) s přílohami.
21. září v 16.00 končí lhůta, ve které je možno doplňovat do KL další kandidáty, popřípadě vzájemně měnit jejich pořadí. Nejpozději 25. září poskytne starosta obce zmocněncům volebních stran informace o počtu a sídle volebních okrsků zveřejněním na úřední desce.
Nejpozději 1. října zasílá krajský úřad seznam zaregistrovaných KL a seznam odmítnutých KL Státní volební komisi, ta nejpozději 2. října vylosuje čísla, kterými budou označeny hlasovací lístky.
Nejpozději 15. října konání prvního zasedání okrskových volebních komisí.
Dne 18. října v 16. 00 končí lhůta pro doručení žádosti o voličský průkaz v listinné podobě opatřené úředně ověřeným podpisem voliče nebo v elektronické podobě podepsané uznávaným elektronickým podpisem voliče nebo v elektronické podobě zaslané prostřednictvím datové schránky.
Dne 23. října v 16. 00 končí lhůta pro osobní předání žádosti o vydání voličského průkazu a v ten samý den a hodinu dochází k uzavření stálých a zvláštních seznamů voličů vedených obecními úřady.
Nejpozději 24. října předání hlasovacích lístků voličům.
25. a 26. října – dny voleb.
Zdroj: Krajský úřad Kraje Vysočina

Přílohy