Sgrafito na sokolovně zachrání dotace

27.01.2011

Jihlavské listy, strana 2, Aktuality  (kra)  


TELČ – Zachránit rozpadající se unikátní sgrafito z roku 1924, vyobrazené na sokolovně v Telči, chtějí tamní členové Sokola. To je kvůli zatékající střeše ve špatném stavu.

Stavební práce na rekonstrukci střechy začaly v půli listopadu. Sgrafito by mělo přijít na řadu v příštím roce. Sokolové si ale nákladnou restaurátorskou práci nemohou dovolit financovat z vlastního rozpočtu.

„Od státu dostáváme skutečně mizivé peníze a od společnosti Sazka také. Peníze od ní se utápí v hokejové aréně v Praze. Tím pádem musíme spoléhat jen na dotace,“ říká náčelnice telčských Sokolů Emílie Drdácká. K dotacím má telčský Sokol jako vlastník budovy oproti předchozím létům výrazně otevřenější cestu. Objekt se totiž stal letos v březnu kulturní památkou. „Neviděl jsem jinou cestu, jak zachránit nejen sgrafito na její fasádě, ale vlastně celou stavbu, před nějakým neuváženým zásahem,“ uvedl před časem bývalý starosta Telče a nyní senátor Miloš Vystrčil.

Podoba sokolovny vznikla na rýsovacích prknech brněnsko– telčské stavitelské firmy Ludvíka a Stanislava Srby v letech 1922 až 1924. Stavba má podle památkářů nadregionální význam a její architektonické řešení je ovlivněno prvky kubismu a art-deco.

Přílohy