Smogová situace v ČR

11.03.2018

Prima | 11:00 | Pořad: Partie


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka
--------------------
Pojďme na další téma, pánové, děkuji vám. Ve značné části republiky se i letos v zimě lidem špatně dýchalo. Smog trápil hlavně severní a východní Moravu, rozptylové podmínky se během tohoto týdne postupně zlepšily, nicméně problém je dlouhodobý. Proč se ta situace od loňska, pane ministře, nezlepšila?

Richard BRABEC, vicepremiér, ministr životního prostředí v demisi /ANO/
--------------------
Zase, téma na hodinu, rád bych se o tom rozpovídal, není čas. Bohužel u smogu, především v Moravskoslezském kraji, hrají roli i věci, které prostě nemáme pod kontrolou, je to především, jsou to především meteorologické podmínky, pokud prostě nastane systém tlakové výše, ta poklička, která tam padne na..., vlastně na tu kotlinu ostravskou, tak se tam zapadne, nefouká vítr, tak nejsme schopni žádnými opatřeními, pokud by tam byl byť jen jediný nějaký významnější zdroj vzniku smogové situace zabránit, ono to bylo i ve Zlínském kraji částečně, a tady si prostě musíme říct, že neporučíme větru dešti, takže ty meteorologické podmínky neovlivníme, neovlivníme ani orografii toho Ostravska, ale co můžeme a co výrazně ovlivňujeme, je, jak omezujeme zdroje, tady jednoznačně kotlíková revoluce, 100 tisíc kotlíků, které chceme vyměnit a sháníme peníze na další, protože ta lokální topeniště už jsou významným zdrojem, částečně stále ještě průmysl, byť už má nějakou, řekněme, omezenější, omezenější působnost nebo rezervu, ale zrovna tam samozřejmě jsou podniky, kde ještě rezerva je a tlačíme na ně, vliv Polska, ten je tam prostě jako jasný. 20 let funguje za všech vlád vlastně tlak na Polsko, Poláci teď teprve, oni jsou vlastně i teď nově žalováni Evropskou komisí, začínají také něco měnit, ale trvá to pomalu a potom...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka
--------------------
Tam vlastně mohou Poláci spalovat v čemkoliv cokoliv, tam není žádná regulace.

Richard BRABEC, vicepremiér, ministr životního prostředí v demisi /ANO/
--------------------
Zatím ano, ano, zatím ano, mají 3,5 milionu starých domácích kotlů, to je obrovské množství, a poslední věc doprava, řekněme si na rovinu, prostě pokud nebudou obchvaty měst, pokud samozřejmě budou, budou tady jezdit miliony vozů, řekněme, starších nebo třeba i kamionů a ten počet kamionů se tady neustále zvyšuje i díky tomu, že samozřejmě jsme exportní ekonomika a je super, že máme plnou zaměstnanost, ale tou odvrácenou stranou výstavby nových podniků, nových skladů, je kamionová přeprava, tak nebudeme schopni ty smogové situace řešit. Ale já hodně spoléhám a jednoznačně si myslím, že nám to, to dává zapravdu, že pokud se nám podaří vyměnit, my už dneska máme 65 tisíc žádostí, na 65 tisíc žádostí na nové kotle, 100 tisíc vyměníme, ale dalších 300 tisíc bychom měli vyměnit do roku 2022, tak se ta situace zásadně zlepší.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka
--------------------
Pane senátore, mohlo být přijato už nějaké další opatření, které by tu smogovou krizi zmírnilo nebo souhlasíte s tím, co pan ministr říká?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu /ODS/
--------------------
My jsme nedávno v Senátu probírali zprávu o životním prostředí, o stavu životního prostředí v České republice, a tady vidím jeden deficit, který jsme také panu ministrovi sdělovali, a to je, že třeba, jak to vypadá s celkovou emisí skleníkových plynů v České republice, my víme vlastně dneska, jak to bylo v roce 2015, to znamená, má to strašné zpoždění, to znamená, my nestačíme sledovat přesně, jak se ta situace vyvíjí, což si myslím, že nám třeba brání v nějakých, v nějakých opatřeních, která by té věci mohla významně pomoci, mimochodem v roce 2015 se emise skleníkových plynů celkově zvýšila, což jako je neúspěch a není to, není to vůbec dobře. Souhlasím s tím, že je potřeba maximálně tlačit na ty sousední státy a ne na ty sousední, aby ty emise skleníkových plynů nezvyšovaly, protože potom to přichází k nám, to Polsko je typický příklad a my jsme se shodli, že v tom budeme maximálně spolupracovat. Co se týká těch kotlíků a tak dále, tady já souhlasím s tím, že skutečně ty lokální topeniště dneska jsou veliký problém. Já uvítal bych, my jsme taky o tom mluvili, kdybychom to udělali tím způsobem, protože to je vlastně způsob dotace, kterým si platíme lepší životní prostředí, aby dostávali přednostně ty peníze ti lidé, kteří mají špatné kotle a nemají příliš mnoho finančních prostředků, protože dávat taky v tomto, v této dotaci příspěvky na tepelná čerpadla, to mají většinou ti bohatí, že jo, a my teda chceme, aby ti bohatí ještě měli nějakou dotaci nebo chceme, aby se zlepšilo životní prostředí. A to neuděláme jinak, než to dáme zejména těm chudým, a to říkám jako pravičák, ale jde o naše zdraví a tak dále, v tomhle stylu si myslím, že jsou nějaké rezervy, ale obecně v tom trendu snažit se zlepšit životní prostředí i těmi způsoby, které popisoval pan ministr, má pan ministr naší podporu.


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka
--------------------
Pánové, já vám děkuji za váš čas, i za vaše názory. A vám, milí diváci, přejeme hezkou neděli.

Richard BRABEC, vicepremiér, ministr životního prostředí v demisi /ANO/
--------------------
Děkuju.