Sněmovna zvýšila důchody, nejvíc lidem nad 85

27.08.2018

Naše Valašsko - regionální týdeník | Rubrika: Datové téma | Strana: 8 | Autor: (pac)
 


Také důchodci v našem regionu si od ledna přilepší v průměru o 904 korun měsíčně. Senioři nad 85 let navíc dostanou tisícovku.

Lidé starší 85 let se mohou připravit na to, že se jim od ledna výrazně zvýší penze. Poslanecká sněmovna totiž schválila novelu zákona o důchodovém pojištění, podle které dostanou měsíčně o tisícovku více.

„Je to hranice věku, kdy lidé potřebují více péče, mají větší náklady a výdaje na zdravotní pomůcky a také léky,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová nistryně (ČSSD).

Věkové zvýhodnění se u penzí bude týkat téměř dvou set tisíc lidí a jenom v příštím roce si od státu vyžádá 2,4 miliardy korun. Proto se našli i kritici, podle kterých to může znamenat výraznou zátěž pro státní kasu. Vládní novele, kterou nakonec poslanci odhlasovali, konkuroval návrh senátní, zákon už totiž jednou sněmovna schválila, ale Senát ji vrátil zpět s pozměňovacím návrhem. I ten počítal s tím, že si takzvaní starodůchodci přilepší. Ale nikoliv ti, kteří jsou starší 85 let. Tisícovku měsíčně měli podle něj dostat všichni, kdo jsou v penzi aspoň dvacet pět let. Podle předkladatelů to mohlo pomoci lidem s nejnižšími penzemi, hlavně pak seniorkám.

VÍC SPRAVEDLNOSTI PRO ŽENY? NE

„Vezměme si ženu, která vychovala dvě děti a šla do důchodu v padesáti pěti. Protože část doby byla na mateřské dovolené, tak ten její důchod byl nižší v průměru o dva tisíce korun,“ hájil návrh ve sněmovně senátor Miloš Vystrčil (ODS).

Této ženě je podle něj nyní osmdesát let, má menší důchod než její mužský protějšek, ale kvůli tomu, že jí není 85, nemá na tisícovku navíc nárok. „Senátní návrh je mnohem spravedlivější zejména k ženám,“ podporoval ho poslanec Petr Gazdík (STAN).

Ale marně, vládní strany senátorskou iniciativu smetly s tím, že by bylo složité dohledat všechny, kdo by na tisícovku měli nárok. Navíc by prý počet příjemců vzrostl oproti vládní verzi na dvojnásobek.

Návrh, který poslanci schválili, ale znamená zvýšení penzí i pro ostatní důchodce. Změní se totiž základní výměra důchodů z dosavadních devíti procent na deset procent průměrné mzdy. Penzisté tak dostanou navíc 300 korun. Spolu s pravidelnou valorizací tak průměrný důchod stoupne o devět stovek. Tento krok by měl příští rok vyjít státní pokladnu zhruba na 11 miliard korun, zákonná valorizace pak asi na 24 miliard.

Přílohy