Sníží se podpora nových obnovitelných zdrojů

13.09.2013

ČT 1 | 12:00 | Pořad: Zprávy ve 12


David BOREK, moderátor
--------------------
Taková je základní osnova poledních zpráv. Vítejte. Výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů přijdou nejspíš o státní podporu. Senátoři schválili novelu, která ruší příspěvky pro zařízení uvedená do provozu po 1. lednu příštího roku. Musí ji ještě ovšem podepsat prezident. V Senátu je reportérka Anna Chudobová. Anno, shodli se na novele senátoři, jak se říká, napříč politickým spektrem?

Anna CHUDOBOVÁ, redaktorka
--------------------
Hezké poledne. Přesně tak se to dá říct. Na tom návrhu zákona byla skutečně nebývale široká shoda. Pro hlasovalo 56 z 57 přítomných senátorů. Mezi nimi i senátoři z ODS a ČSSD, za tyto strany úplně všichni. Jediný, kdo hlasoval proti, byl senátor Libor Michálek. Pokud ovšem ta novela začne platit, pokud ji prezident podepíše, bude to znamenat 10% solární daň, bude to taky znamenat snížení nákladů státu i běžných spotřebitelů. Bude to taky znamenat, že solární elektrárny, které budou zprovozněné od 1. 1. 2014, už na dotace nebudou mít nárok. A to je právě jeden z důvodů, které uvedl i Libor Michálek, když říkal, proč nechce, aby tento zákon prošel.

Libor MICHÁLEK, senátor /nestr./
--------------------
Není vhodné chodit v těchto věcech ode zdi ke zdi. Určitě pokud by tento návrh zákona byl zamítnut, tak by bylo možné zákonným opatřením, pokud by to iniciovala vláda přijmout ty potřebné redukce nepřiměřených dotací.

Miloš VYSTRČIL, senátor /ODS/
--------------------
Ten zákon dává jistotu našim podnikatelům i občanům, že ty ceny za megawatthodinu, které jsou příspěvkem na obnovitelné zdroje, nebudou vyšší než 495 korun.

Anna CHUDOBOVÁ, redaktorka
--------------------
Senátoři schválili taky novelu živnostenského zákona, který zavádí koncese na prodej lihu a lihovin. Reagují tak na metanolovou kauzu z loňského podzimu, při které zemřela téměř padesátka lidí. Bude to nově znamenat, že na prodej lihu si budou muset všichni, kdo budou chtít, požádat o koncesi. Na to budou mít 6 měsíců. Nicméně získat by ji snad měl každý, kdo o ni požádá. Stát tak chce především zpřehlednit situaci, která nyní na trhu je, protože volnou živnost má v tuto chvíli téměř 2 miliony lidí a téměř 2 miliony lidí tak mohou prodávat alkohol. Senátoři také schválili další z doprovodných zákonů k občanskému zákoníku. Tentokrát je to zákon o matrikách. Ten by měl zjednodušit situaci především pro páry stejného pohlaví, které se nyní budou moci nově registrovat na kterékoli matrice. Zákon také zjednodušuje a sjednocuje to, kdo bude do matrik vůbec moci nahlížet.

David BOREK, moderátor
--------------------
Z horní komory Anna Chudobová. Děkujeme. 

Přílohy