Spor kvůli zákonu o rozpočtové odpovědnosti

11.12.2016

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka
--------------------
Vládní koalice váhá s přehlasováním senátního veta u svého důležitého zákona o rozpočtové odpovědnosti. Přes 90 procent senátorů odmítlo minulý týden normu s argumentem, že příliš zasahuje do hospodaření obcí. Velká část členů horní komory navíc kvůli tomu pohrozila ústavní stížností.

Petr VAŠEK, redaktor
--------------------
Středočeské Zálezlice, jeden ze symbolů povodní v roce 2002. Spadlo tady tehdy přes 120 domů, rok poté si vzala jedenáctimilionový úvěr na stavbu obecního úřadu a na spolufinancování obnovy obce. Půjčka převyšovala roční rozpočet o víc než 200 procent.

Jiří ČÍŽEK, starosta Zálezlic /nestr./
--------------------
Kdyby vešel v platnost zákon, který zaplaťpánbůh Senát vrátil zpátky, tak vlastně by v tu chvíli Zálezlice zanikly, protože by nebylo možný ten úvěr vyčerpat.

Petr VAŠEK, redaktor
--------------------
I když jsou už dnes Zálezlice opravené a bez dluhů, místní starosta navrhované pravidla o nutných úsporách při dosažení šedesátiprocentního obecního dluhu kritizuje. Podle něj by mohlo výrazně omezit rozvoj mnoha stovek obcí. A to samé si myslí i senátoři, kteří minulý týden vrátili návrh zákona poslancům. Pochyby ale teď nově začínají mít i lídři koalice, kteří ve sněmovně zákon prosadili.

Bohuslav SOBOTKA, premiér, předseda strany /ČSSD/
--------------------
Ta diskuse o zákonu o rozpočtové odpovědnosti ještě bude složitá, protože je potřeba se vypořádat s tou otázkou, jestli skutečně je to, nebo není ústavní zásah do, do práv nebo neústavní zásah do práv samosprávy.

Andrej BABIŠ, ministr financí, předseda hnutí /ANO/
--------------------
Vůbec tomu nerozumím a od samého začátku ČSSD právě děl všechno pro to, aby tahle norma nebyla přijatá a nás, nás to poškozuje v zahraničí.

Marian JUREČKA, 1. místopředseda strany, ministr zemědělství /KDU-ČSL/
--------------------
My o tom budeme v rámci KDU-ČSL samozřejmě diskutovat i na poslaneckém klubu. Já osobně se k tomu teď stavím poměrně rezervovaně.

Petr VAŠEK, redaktor
--------------------
Senátorům se také nelíbilo, že obce by musely mít podle návrhu v případě vysokého zadlužení státu vyrovnaný nebo přebytkový rozpočet. Velká část členů horní komory považuje toto pravidlo za protiústavní. Obce i stát by musely šetřit ve chvíli, kdy celkový dluh všech veřejných financí dosáhne 55 procent HDP, což je sice hranice velmi vzdálená, přesto ale už teď hrozí senátoři ústavní stížnosti. Bez ohledu na to, jestli jsou vládní, nebo opoziční.

Petr VÍCHA, předseda senátorského klubu /ČSSD/
--------------------
Podle toho, jakým způsobem bylo hlasováno v Senátu, tak téměř všichni senátoři se připojí k takové ústavní stížnosti.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu /ODS/
--------------------
To, jakým způsobem to je uděláno, je dle našeho názoru pro obce diskriminační a také protiústavní.


Petr VAŠEK, redaktor
--------------------
Opozice přitom vládě ve sněmovně s přehlasováním senátního veta nepomůže. Zatímco ta pravicová tvrdí, že je návrh příliš mírný, levicové připadá příliš tvrdý.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Pokud to není ústavní zákon, je to prostě běžný zákon, tak je to jenom bezcenná marketingová karta vlády.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/
--------------------
My jsme tomu zákonu vytýkali například příliš tvrdé nastavení pro celý veřejný sektor.

Petr VAŠEK, redaktor
--------------------
Poslanci budou o senátním vetu zákona o rozpočtové odpovědnosti jednat v lednu. Anna Martincová a Petr Vašek, Česká televize.

Přílohy