Spor o pravidla pro hospodaření obcí

16.01.2017

ČT 1 | 16.1.2017 | Pořad: Události | Téma: Senátoři - Vystrčil Miloš


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka
--------------------
Vláda se pře s drtivou většinou senátorů kvůli zákonu o rozpočtové odpovědnosti. Koalice chce zítra ve sněmovně
přehlasovat nesouhlas horní komory, přesto, že ta ho odmítla jednoznačně. Senátoři namítají, že paragrafy příliš zasahují do hospodaření obcí, mluví taky o ústavní stížnosti.

Petr VAŠEK, redaktor
--------------------
V srpnu 2010 ničila v Chrastavě velká voda domy, mosty i silnice. Záplavy nadělaly škodu skoro za miliardu. Většinu zaplatil stát a dárci, město ale muselo uhradit 180 milionů, tedy téměř dvojnásobek ročního rozpočtu. Ztrátu dodnes pociťuje. Pokud by podle starosty Michaela Canova začal platit zákon o rozpočtové odpovědnosti, omezilo by to další rozvoj města.

Michael CANOV, starosta Chrastavy /SLK/, senátor /SLK/
--------------------
Chceme za pomoci evropské dotace rekonstruovat a přistavět školu, kdyby vlastně tento zákon platil, tak by bylo ohroženo, to aby jsme o tu dotaci mohli vůbec žádat.

Petr VAŠEK, redaktor
--------------------
Vládní návrh totiž počítá s jednoduchým pravidlem, pokud celkové zadlužení města dosáhne víc než 60%jeho ročních příjmů, bude muset mít přebytkové hospodaření. Tady v horní parlamentní komoře odmítlo vládní návrh zákona o rozpočtové odpovědnosti přes 90% přítomných senátorů.  A to přesto, že mají strany vládní koalice v Senátu jasnou většinu. Podle senátorů je ale zákon vůči obcím příliš přísný a může omezit jejich rozvoj. Koalice se ale už na zítřejší sněmovní schůzi chystá Senát přehlasovat.

Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/, předseda strany /ČSSD/
--------------------
My jsme připravení hlasovat pro sněmovní verzi tohoto návrhu zákona, předpokládám, že celá koalice podpoří přijetí tohodle  návrhu zákona.

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/, předseda hnutí /ANO/
--------------------
Tak my jsme poslední země v Evropě, která nemá návrh zákona o rozpočtové odpovědnosti. Tak je to velká ostuda. Mělo to být přijaté do roku 2013.

Petr VAŠEK, redaktor
--------------------
Pro vládu je klíčové, že zákon státu nařizuje šetřit v případě, že celkový veřejný dluh přesáhne 55% HDP. I kvůli tomu už teď senátoři hrozí ústavní stížností. Obce by totiž musely začít povinně šetřit i v případě, že by se na celkovém dluhu nijak nepodílely.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu /ODS/
--------------------
To, jakým způsobem to je uděláno, je dle našeho názoru pro obce diskriminační a také protiústavní.


Petr VÍCHA, předseda senátorského klubu /ČSSD/
--------------------
Podle toho, jakým způsobem bylo hlasováno v Senátu, tak téměř všichni senátoři se připojí k ústavní stížnosti.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/, 1. místopředseda strany /KDU-ČSL/
--------------------
Pokud tam jsou nějaké rozpory  s ústavou, tak toto nechť urychleně řeší ministerstvo financí.

Petr VAŠEK, redaktor
--------------------
Premiér i ministr financí slibují, že vláda brzy přijde s novelou,  která spornou pasáž změní. Ale ani to zřejmě ústavní stížnost senátorů neoddálí. Redakce a Petr Vašek, Česká televize.

Přílohy