Spory na zastupitelstvu Kraje Vysočina

27.01.2015

ČT 1 | 18:00 | Pořad: Události v regionech - Brno


Zuzana NEUVIRTOVÁ, moderátorka

--------------------
Krajští zastupitelé na Vysočině dnes volili nového předsedu finančního výboru. Kvůli tiché podpoře menšinové vlády sociálních demokratů získali tento post po volbách komunisté. Jejich kandidát za funkci dokonce pobíral plat. Proti tomu se ale postavila opozice a navrhla, aby nový předseda pracoval zadarmo. Na jednání byl i redaktor Dušan Vrbecký. Dušane, kdo je tedy novým předsedou finančního výboru a bude to nadále placená funkce?

Dušan VRBECKÝ, redaktor
--------------------
Dobrý večer. Tak novým předsedou finančního výboru je znovu komunista Milan Plodík, který nahradil svého stranického kolegu Zdeňka Dobrého, jenž odstoupil ze zdravotních důvodů, no,  to znamená jediné, že tento post dál zůstává neuvolněný, a tudíž také placený. Jen pro zajímavost, podle informací České televize předseda finančního výboru pobírá asi 50 tisíc korun měsíčně. Právě to chtěla opozice změnit s tím, že je to zbytečné plýtvání krajskými penězi a navrhla proto, jak už jsi zmiňovala, že nový předseda by mohl být uvolněný a že by svou funkci tedy dělal zadarmo, s tím ale nesouhlasili ani občanští a ani sociální demokraté, ani komunisti a protlačili tam svého kandidáta, tak jak byli původně dohodnuti.

Zuzana NEUVIRTOVÁ, moderátorka
--------------------
Tohle ale nebyl jediný kontroverzní bod dnešního jednání. Zastupitelé řešili i policejní vyšetřování kauzy údajně zmanipulované zakázky na nákup sypačů. O co šlo v tomto případě?

Dušan VRBECKÝ, redaktor
--------------------
V roce 2009 krajská správa a údržba silnic nakoupila za zhruba 150 milionů asi 30 sypačů, policie tento případ ale vyšetřuje pro údajné zmanipulování zakázky, protože tam došlo k nějakým nejasnostem ohledně výběrového řízení, no, a v souvislosti s tímto případem také vyšetřuje dva sociální demokraty, konkrétně náměstka hejtmana Libora Joukla, a také ředitele krajské správy a údržby silnic Jana Míku. Oba dva nebo škodu, kterou kraj měl zmanipulováním zakázky utrpět, policie vyčíslila na více než 33 milionů korun a oslovila Kraj Vysočina s tím, aby se připojil k poškozeným. To ale krajská rada složená ze sociálních demokratů odmítl a smetla ze stolu i dnešní návrh opozice, aby se tímto kraj znovu zabýval a aby zastupitelstvo hlasovalo o tom, aby se kraj naopak k té výzvě policie připojil. To, proč konkrétně to kraj udělal, proč se nepřipojil k té výzvě a jak na to reagovala opozice, to si můžete poslechnout teď ve vyjádřeních obou stran.

Jiří BĚHOUNEK, hejtman Kraje Vysočina /ČSSD/
--------------------
Nám žádná škoda známa není, není známá škoda ani krajské správě údržby silnic. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádná škoda, se tím pádem kraj nemohl přihlásit do trestního řízení jako poškozený.

Miloš VYSTRČIL, opoziční zastupitel /ODS/
--------------------
Pokud někdo dostane informaci, přípis od Policie České republiky od Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, že v rámci vyšetřování byla identifikovaná škoda ve výši větší, než je 33 milionů korun, tak dost dobře není možné říci: "My jsme si na 100 procent jistí, že poškozeni nejsme."

Přílohy