Sprostá manipulace z pera pana Gregora

17.04.2013

Pan Gregor tak ve svém textu naprosto účelově mate veřejnost. Aby toho nebylo málo, pan Gregor se dopouští se i vyloženě prosté argumentace.


Na úvod bych rád předeslal, že mám rád projekt Kohovolit.eu a až dodnes jsem si vážil všech lidí, kteří se podílejí na jeho chodu. Proč ten čas minulý? Protože po přečtení posledního příspěvku pana Kamila Gregora, jednoho z pracovníků zmíněného projektu, na jeho blogu na IHNED.cz si minimálně jeho osobně již vážit nemohu.

Pan Gregor se v tomto svém článku pustil do senátora Miloše Vystrčila. Důvodem, proč si pana Gregora již nemohu déle vážit, však není jeho odlišný názor, ten respektuji a jsem rád, že jej má, protože lepší špatný názor než žádný. Ne, o názoru to opravdu není. Je to o stylu. Je to o tom, že se pan Gregor ve své zaslepené kritice dopustil silně podpásové argumentace s cílem vykreslit senátora Vystrčila pomalu jako prototyp všeho zla a navíc ještě hlupáka.

Pan Gregor ve svém článku reaguje na text Miloše Vystrčila „Dobré úmysly se neobejdou bez dobrých zákonů“, který byl publikován na blogu Jihlavských listů ve středu 3. dubna. Senátor Vystrčil v něm vysvětluje svůj obecný postoj k určitému typu iniciativ a k metodám, které některé z nich používají. Naprosto okrajově přitom zmiňuje i iniciativu Rekonstrukce státu.

Co Miloš Vystrčil neřekl

Podstatné, je že Miloš Vystrčil v tomto textu nenapsal, že odmítá podpořit projekt Rekonstrukce státu, protože, cituji Kamila Gregora: „opatření jsou podle něj příliš vágní.“ Slovo vágní Miloš Vystrčil vůbec nepoužil a už vůbec tuto vágnost nekonstatoval ve vztahu k iniciativě Rekonstrukce státu. Pouze obecně sdělil: „Otevřeně přiznávám, že s podepisováním všech takovýchto velmi obecně formulovaných podpor mám docela problém.“ A dodává: „…jsem stejně, jak tomu bylo doposud, připraven se všemi, kteří jsou ochotni zlepšit právní prostředí, politickou kulturu a úroveň morálky a demokracie v naší zemi spolupracovat. Doporučuji však, abychom to nedělali podepisováním obecných podpor a natřásáním se před kamerami, ale konkrétní prací a konkrétními diskusemi nad jednotlivými zákony.“

Pan Gregor tak ve svém textu naprosto účelově mate veřejnost. (Nevěřím totiž, že by takto jasný text Miloše Vystrčila při svém vzdělání nepochopil. Pokud se mýlím, pak se panu Gregorovi omlouvám za přecenění jeho mentálních schopností.) Aby toho nebylo málo, pan Gregor se dopouští i vyloženě sprosté argumentace, když píše: „Kdyby pan senátor Vystrčil logiku "nemohu podpořit nic, dokud neuvidím paragrafované znění" uplatnil do důsledků…“ (Povšimněte si prosím uvozovek, které pan Gregor použil, aby vyvolal zdání, že senátor Vystrčil řekl něco, co ve skutečnosti vůbec neřekl.)

Miloš Vystrčil totiž ve svém textu o paragrafovaném znění vůbec nepíše, slovo paragraf ani jeho odvozeniny dokonce ani jedenkrát nepoužil. Konkrétně sdělil: „Ano, také si přeji odpolitizovanou státní správu, průhlednější financování politických stran, méně korupce atd. Přesto, dokud neuvidím a neprostuduji si zákon, který má daná opatření zabezpečit, nic podepisovat nechci a v podobě jakéhosi mého „bianko souhlasu“ (souhlasu bez znalosti celého obsahu zákona a jeho dalších dopadů do života společnosti) ani nebudu.“

Kamil „Imago“ Gregor

Rétorickou figuru, kterou nám zde tak názorně předvedl pan Gregor, definoval v knize Marsyas Karel Čapek, jako Imago. Klasik české literatury jí popsal slovy: „Záleží v tom, že se místo odpůrce, jaký skutečně je, podvrhne jakýsi světu nepodobný hastroš, načež se tento hastroš polemicky vyvrací. Například polemizuje se s něčím, co potíraný odpůrce nikdy neměl na mysli a nikdy v tom smyslu neřekl; dokazuje se mu, že je pitomec a že se mýlí, na jakýchsi tezích, které jsou opravdu pitomé a mylné, ale nejsou jeho.“

Závěrem snad jen ještě jedna poznámka. Je poněkud tragikomické, že pan Gregor, tedy někdo, kdo volá po transparentnosti a otevřenosti, opomenul zmínit, že jím zastupované sdružení Kohovolit.eu je partnerem projektu Rekonstrukce státu, o kterém ve svém textu pojednává. A dále pak i to, že z webu samotného občanského sdružení Kohovolit.eu není možné zjistit personální obsazení jeho orgánů ani si přečíst jeho stanovy. Což jsou obojí věci, které jsou snad u všech občanských sdružení standardní.

PhDr. Matěj Trávníček
poradce senátora RNDr. Miloše Vystrčila

Diskuze na ihned.cz k článku 

Přílohy