Stále chybí systém dopravy

26.08.2016

Krajské noviny | Rubrika: Kraj vysočina | Strana: 13 | autor: Lukáš Zitka


V současnosti hejtmanství vládne menšinová jednobarevná rada ČSSD s podporou KSČM. Hejtman Jiří Běhounek nyní končí druhé volební období a v nadcházejících volbách hodlá svůj mandát znovu obhajovat. Za čtyři roky se toho událo na Vysočině mnoho. V regionu na jedničku čerpali evropské dotace, systém dopravní obslužnosti však stále kraj nemá. Podle bývalého hejtmana z ODS navíc kraj zanedbal zdravotnictví.


Vítězná ČSSD v posledních čtyřech letech vládla krajskému úřadu menšinově s podporou komunistů. Dohoda s KSČM dodnes leží v žaludku opozičnímu zastupiteli a senátorovi za ODS Miloši Vystrčilovi. „Za to, že komunisté už ve druhém volebním období podpořili menšinovou vládu ČSSD, dostali tři uvolněné pozice dvou předsedů výboru a jednoho předsedy komise. Nelíbí se mi ale ten způsob, že někdo dostává politickou podporu za něco. Nepůsobí to podle mě dobře na občany a na vnímání kraje jako celku,“ postěžoval si bývalý vysočanský hejtman Miloš Vystrčil.
Hejtman Jiří Běhounek si za poslední čtyři roky pochvaloval především čerpání evropských dotací. „Obzvlášť hrdý jsem na skvěle fungující čerpání evropských peněz z Regionálního operačního programu Jihovýchod. Pro území Kraje Vysočina se nám podařilo vyčerpat 8,5 miliardy korun,“ zhodnotil pro Krajské noviny na začátku letních prázdnin hejtman Jiří Běhounek. Hejtmanství také postupně vylepšuje nemocnice v regionu. V posledním roce svého mandátu rozjelo největší investici v historii kraje. Stavba nového pavilonu chirurgických oborů v Nemocnici Třebíč by měla bez vybavení spolknout téměř půl miliardy korun. Obsahovat bude příjmové a diagnostické ambulance, ARO, JIP a spojený lůžkový fond chirurgických oborů. Hotový by měl být až za dalšího krajského vedení v příštím roce. Stavební práce na novém pavilonu můžete dokonce sledovat online webovou kamerou.

ZDRAVOTNICTVÍ A DOPRAVA

Přes tyto úspěchy však podle opozičního zastupitele za ODS Miloše Vystrčila není zdravotnictví na Vysočině v ideálním stavu. „Kraj jako celek nehospodařil špatně, na druhé straně některé přislíbené věci zůstaly nesplněny. Konkrétně vznik nějaké koncepce v oblasti zdravotnictví, kterou tato koalice slibuje už osm let,“ sdělil Krajským novinám bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil. Podle Miloše Vystrčila se absence takového plánu podepisuje na fungování krajských nemocnic. Kumulovaná ztráta zdravotnických zařízení se podle Vystrčilových údajů od roku 2008 zvýšila o více než 50 milionů korun. V oblasti zdravotnictví také Kraj Vysočina společně s krajem Karlovarským zůstávají posledními regiony bez kamenného hospice. Tuto péči zatím zajišťují nemocnice. Podle současného regionálního vedení je kvůli struktuře kraje vhodnější spíše domácí hospicová péče. Kraj uvažoval i o zřízení soukromého hospice v Jihlavě, projekt však před uskutečněním zastavily uvažované náklady okolo sta milionů korun. „Další věc, která se stále nepodařila, je zavedení integrovaného dopravního systému, jakési jednotné jízdenky. Ničeho jsme se v tomto směru nedočkali, kromě vyjádření, že pokud bude ČSSD vládnout i další volební období, tak toto určitě udělají,“ rýpnul si Miloš Vystrčil. Ostatně tento problém uznal i v červencovém rozhovoru pro Krajské noviny sám hejtman Běhounek. Vysočině stále chybí systém dopravní obslužnosti. Jeho návrh stále není hotový. „Přes intenzivní práci na něm však díky složité sídelní struktuře a počtu 704 obcí v našem regionu i vzhledem ke složitým vyjednáváním se všemi aktéry veřejné dopravy nedosahujeme výsledků tak rychle, jak jsem si představoval,“ odpověděl Krajským novinám hejtman Běhounek.

Přílohy