Staronovým hejtmanem je Jiří Běhounek

03.11.2016

Vysočina - regionální týdeník | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: (red)


Vysočina – Staronovým hejtmanem Kraje Vysočina se stal potřetí Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD).
Krajští zastupitelé ho do funkce zvolili na svém úterním ustavujícím zastupitelstvu, kde také složili slib zastupitelů kraje. Pro nového hejtmana hlasovalo 38 ze 45 přítomných zastupitelů.
Ti také schválili náměstky hejtmana a radu kraje. Náměstků bude následující čtyři roky pět, zatímco předchozí volební období, kdy byla u moci ČSSD za tiché podpory KSČM, funkci náměstků vykonávali dva sociální demokraté. „Co se tak dramaticky změnilo v agendě kraje, že nám při přechodu z jednoho volebního období do druhého narostl počet náměstků ze dvou na pět?“ tázal se při zasedání lidovec Jaroslav Kalina. Ten v hlasování nepodpořil nového hejtmana ani nové členy rady. Podle jeho názoru totiž současná koalice nerespektuje počet mandátů získaných politickými stranami. Dle vyjádření Běhounka je počet současných náměstků výsledkem povolebního vyjednávání s koaličními partnery a není prý neobvyklý. Současnou krajskou koalici tvoří sociální demokraté, hnutí ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu.
Před schvalováním rady se jeden z náměstků Josef Pavlík (ANO) na vybídnutí Miloše Vystrčila (ODS) vyjádřil ke spekulacím o svém členství v Lidových milicích. „Nejsem si vědom toho, že bych byl členem Lidových milicí,“ uvedl Pavlík.
Dle Vystrčila je toto doznání pro budoucí koaliční spolupráci ODS s ANO zásadní.
„Kdyby se ukázalo, že to je jinak, museli bychom z toho vyvodit závěry. Požadovali bychom to po ANO, a pokud by se tak nestalo, odešli bychom z koalice,“ řekl Vystrčil.

Ze Zastupitelstva Kraje Vysočina kvůli práci na Ministerstvu práce a sociálních věcí rezignoval Petr Krčál (ČSSD). Místo něj se tak krajským zastupitelem stal jihlavský primátor Rudolf Chloupek (ČSSD).

Přílohy