Starostové pro obecní hospodaření odmítají dozor od kontrolního úřadu

07.04.2015

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 2 | autor: David Kratochvíl


Starostové obcí na Vysočině brojí proti tomu, aby jim místo hejtmanství kontroloval hospodaření Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) dost možná dostane zbrusu novou pravomoc. V budoucnu by mohl provádět kontrolu hospodaření obcí. Přezkoumávání přitom v současnosti zajišťují úředníci odboru kontroly krajského úřadu.
Zejména neuvolněné starosty obcí na Vysočině ale uvažovaná novela zákona děsí. Jedním z nich je starosta Vilémovic na Havlíčkobrodsku Václav Vacek, jenž se v obecní samosprávě funkcionářsky pohybuje už téměř 20 let.
„Nedovedu si představit, že by k nám na obecní úřad přišla kontrola z NKÚ. Jsem neuvolněný starosta, funkci vykonávám po práci už od roku 2003, ale tohle jestli se stane…,“ nechce domýšlet důsledky starosta vísky, v které má přihlášeno trvalé bydliště 238 obyvatel.
Hejtman Jiří Běhounek na nedávném setkání starostů s radou kraje ubezpečil, že o rozšíření pravomocí se sice hovoří už několik let, ale v současné době to není na pořadu dne. Na stranu odpůrců se postavilo i Sdružení svazu měst a obcí.
Předseda Dan Jiránek v tiskovém prohlášení uvedl, že rozšíření pravomocí NKÚ žádné zlepšení v oblasti kontroly hospodaření obcí nepřinese. „Až urputná snaha prosadit změnu Ústavy i prováděcího zákona je proto nepochopitelná,“ míní předseda.
Podle Jiránka by to navíc znamenalo také zvýšení administrativní zátěže pro pracovníky měst a obcí, kteří musí při kontrolách poskytovat součinnost. Aby kontroloval NKÚ hospodaření obcí, označil za nesmysl senátor za Jihlavsko Miloš Vystrčil (ODS). Ten svůj názor podpořil jednoduchým výpočtem. „NKÚ disponuje zhruba 500 úředníky. Kdyby se jim za rok podařilo zkontrolovat 300 obcí, tak na obec na Vysočině vyjde řada jednou za dvacet let,“ počítá.
Novelu ústavy z loňského roku, počítající právě s rozšířením pravomocí NKÚ, podpořila poslanecká sněmovna zatím jen v prvním čtení. Od té doby se v této souvislosti nic neděje. O rozšíření pravomocí NKÚ dlouhodobě usilovaly protikorupční organizace. Příslušný návrh ale nebudil nadšení u samotného vedení úřadu, šéf NKÚ Miloslav Kala ho dokonce před časem označil za zmetek.

***

Jak se kontroluje obecní hospodaření nyní

- Obec či dobrovolný svazek obcí na Vysočině má povinnost požádat o přezkoumání svého hospodaření odbor kontroly krajského úřadu vždy do 30. června každého kalendářního roku.

- V případě, že přezkoumání hospodaření vedení obce zadá auditorovi či auditorské společnosti, musí o tom hejtmanství informovat do výše zmíněného termínu také.

- Úředníci kraje provádí též dílčí přezkoumávání hospodaření, a to u obcí, které vykonávají hospodářskou činnost, nebo mají počet obyvatel nad hranicí 800 a více osob.

- Samosprávy, na které se zákonná povinnost provedení dílčího přezkoumání nevztahuje, o něj mohou v případě zájmu krajský úřad požádat z vlastní vůle.

Přílohy