Stát ruší služby pro veřejnost takřka salámovou metodou

12.08.2015

Jihlavský deník | Rubrika: Publicistika, názory | Strana: 6 | autor: Štěpánka Filipová


Svaz měst a obcí ČR nesouhlasí s rušením finančních úřadů, které nedávno oznámilo Generální finanční ředitelství. Poukazuje na to, že se sníží dostupnost veřejných služeb v území a lidé budou muset kvůli vyřízení svých záležitostí jezdit několik desítek kilometrů daleko. Svaz tak plně podporuje nedávné veřejné prohlášení tří obcí z Vysočiny a předsedy Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu České republiky nazvané Máme toho dost.

Jak řekl předseda Svazu měst a obcí ČR (SMO) a starosta Kyjova František Lukl, veřejná správa má sloužit lidem, a aby se tak dělo, měla by být snadno dostupná. Také podotkl, že rozumí potřebě snižovat deficit státního rozpočtu a plně to podporuje tam, kde je takové opatření rozumné. Tato snaha by ale neměla jít na úkor občanů. Stát podle Lukla při rušení finančních úřadů argumentuje tím, že se ruší méně využívaná pracoviště. Používá při tom ale salámovou metodu – nejdřív na pracovištích omezí nabízené služby, lidé musí jezdit jinam kvůli dalšímu servisu, a pak stát argumentuje tím, že se tato pracoviště nevyužívají, a proto se mají zrušit. Lukl jako předseda SMO poukazuje, že svaz rušení finančních úřadů nepovažuje za správné a apeluje na předsedu vlády, aby zjednal nápravu.
Jak vyplývá z prohlášení Máme toho dost, které iniciovali starosta Telče Roman Fabeš, starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka, starosta Pacova Lukáš Vlček a předseda Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Miloš Vystrčil, pokračuje – namísto koncepčního a rozumného výkonu veřejné správy – rozvrat služeb poskytovaných občanům.
Starosta Telče Roman Fabeš poukazuje na společné prohlášení, kde se uvádí, že namísto jednoduché administrativy a snadno dostupných úřadů jsou občané nuceni se zabývat stále větším množstvím předpisů a za úřady cestovat na stále větší vzdálenosti. Fabeš k tomu dodává, že místo koncepčního postupu se stát rozhoduje podle momentálních nálad jednotlivých ministrů. Místo zvyšování efektivity a transparentnosti se pouze zvyšuje byrokracie. Problémem je i rušení katastrálních úřadů, které se týká kromě Telče například také Dačic či Bystřice nad Pernštejnem. Fabeš také upozornil, že pro malé město je to opravdu velký zásah.
K situaci se vyjádřil i starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka. Uvedl, že dochází k nekompetentním a nekoncepčním zásahům v sociální oblasti, utlumování služeb České pošty, plíživému rušení pracovišť katastrálních úřadů nebo změnám stanovisek Ministerstva vnitra v poskytování doplatku na bydlení. Nyní přichází na řadu záměr zrušení dvaceti tří územních pracovišť finančních úřadů v obcích s rozšířenou působností.
Podle představitelů měst a obcí je třeba, aby vláda tak, jak slíbila, před uskutečněním jakékoliv změny ve veřejné správě umožnila samosprávám slušnou debatu a objektivně posoudila argumenty. To se však v praxi neděje nebo se děje ex post, kdy se utratí mnoho veřejných peněz, pak se objeví problémy a stát se dostane do patové situace. Podle starosty Pacova Lukáše Vlčka aktuální vývoj směřuje přímo proti občanům a zásadně snižuje kvalitu jejich života. Nadále se s ním nehodláme smířit. Máme toho již opravdu dost. Je nejvyšší čas, aby si stát uvědomil, že má sloužit svým občanům, a nikoliv občané státu.
Předseda Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Miloš Vystrčil již poslal dopis generálnímu řediteli Generálního finančního ředitelství Martinu Janečkovi. Požaduje v něm odpovědi na řadu nejasností v materiálu finančního ředitelství nazvaném Analýza redukce počtu územních pracovišť finančních úřadů vydané v červenci 2015.

***

Podle starosty Pacova Lukáše Vlčka aktuální vývoj směřuje přímo proti občanům a zásadně snižuje kvalitu jejich života.

Přílohy