Stáž za desítku

10.02.2014

Týden | Rubrika: Aktuálně | Strana: 22 | autor: Josef Kolina


Na studentských stážích v českém parlamentu vydělává už dvanáct let spolek Občan v akci. Za zprostředkování stáže, následné debaty a setkání s hosty si od každého studenta účtuje deset tisíc korun. Senátoři na to přišli až teď a chtějí to okamžitě změnit.

Byl to vlastně docela dobrý nápad, který se přímo nabízel. Na jedné straně parlament neschopný propagovat sám sebe a na straně druhé zástupy studentů, pro které je stáž ve vrcholné státní správě rovna cihle zlata. Spolek Občan v akci prostě před dvanácti lety zvedl hozenou rukavici a začal studentům nabízet zprostředkování praxe v Poslanecké sněmovně a Senátu.
Za poplatek deset tisíc korun jim zkrátka otevřel cestu do velkého světa. Studenti sice v rozmezí půlroku až osmi měsíců zcela zdarma vykonávají pro poslance či senátory pomocné administrativní práce, maximálně mu připravují podklady pro nějaké jednání, ale za tu dobu získají praxi i cenné kontakty ve sféře politiky a státní správy.
„V každé jiné zemi funguje zajištění stáže přímo přes Poslaneckou sněmovnu nebo Senát. U nás tato přímá vazba chybí. A proto někdo z našeho spolku přišel před lety s myšlenkou tuto mezeru zaplnit a studentům stáž umožnit,“ popisuje zrod celého nápadu jedna z dnešních koordinátorek stáží Petra Padolsky.

Senátorské zděšení

To, co koordinátorka popisuje naprosto bezelstně a bezproblémově, ale už několik dní pořádně hýbe Senátem. Zákonodárci, kteří celou praxi najímání vlastních stážistů odhalili až nedávno, považují mezičlánek v podobě spolku za sprosté odírání studentů.
„Přišel jsem na to víceméně náhodou. Dostal jsem e-mail od neziskovky, která mi nabízela stážistu. Ten se mi následně ozval, domluvili jsme se a během našeho rozhovoru vyplynulo, že musel zaplatit té neziskovce deset tisíc korun, aby se ke mně dostal. To mě naprosto šokovalo. Proč by měl platit za stáž, která je zcela bezplatná,“ zlobí se například senátor za ODS Miloš Vystrčil.
Na Vystrčilových internetových stránkách je opravdu možné požádat o stáž přímo jeho bez jakéhokoli prostředníka. I proto agilní senátor oslovil kancléře horní parlamentní komory a začal s ním situaci řešit. „Chtěl jsem po něm, aby se na stránce Senátu zřídila speciální sekce, která by sjednání stáže u nás usnadnila,“ říká Vystrčil. Poté o nešvaru promluvil i na plénu a rozbouřil diskusi. Řada jeho kolegů měla totiž podobné zkušenosti. Kancelář Senátu začala okamžitě konat. „Neprodleně po tomto zjištění jsme upozornili všechny senátorky a senátory na tento stav a varovali je před aktivitami spolku, který nemá s Kanceláří Senátu žádnou smlouvu upravující režim parlamentních stáží,“ sdělila TÝDNU tisková tajemnice horní sněmovny Eva Davidová.

Nevyděláváme, pomáháme

Jinak řečeno - podle kanceláře je jakýkoli prostředník při zajišťování stáží naprosto zbytečný. Sama kancelář prý vyřizuje stáže pro desítky studentů ročně, stačí jen oslovit přímo ji. Je ale také pravda, že přes kancelář se stážisté dostanou jen do administrativy horní sněmovny, nikoli k zákonodárcům samým.
I to by se mělo v budoucnu změnit.
„V současnosti zjišťujeme, jestli mezi senátory poptávka po stážistech existuje, abychom po jejich souhlasu mohli některé ze studentů umístit přímo k nim. Personální oddělení, které administruje žádosti o stáže, by potom mohlo umístit studenty jak do jednotlivých sekcí Kanceláře Senátu, tak přímo ke konkrétním senátorkám a senátorům, kteří o to projeví zájem,“ říká Davidová.
Podle spolku Občan v akci je jenom dobře, že se Senát začne o stážisty konečně zajímat a nabízet jim praxi přímo. Na svém konání ale nevidí nic špatného. „Vůbec to není nemorální vydělávání na studentech. Kdyby to tak bylo, musela bych se pohoršovat i já, protože jsem tím sama prošla. I já jsem před lety zaplatila deset tisíc,“ brání se Petra Padolsky.
Spolku prý nejde primárně o zisk. „Zaprvé děláme několikakolové pohovory, navíc nejde jen o zprostředkování stáže - máme mnoho doplňkových aktivit, organizujeme debaty se známými osobnostmi i každoměsíční setkání stážistů, kde si vyměňují zkušenosti,“ říká koordinátorka. Tvrdí, že programem parlamentních stáží projde každý rok zhruba dvanáct studentů. Spolek si tedy ročně přijde na 120 tisíc korun. Část peněz jde do jeho dalších činností a část na honorář pěti koordinátorů.

Nechci slevu zadarmo

Ani sami studenti, kteří za zprostředkování stáže desetitisícový poplatek zaplatili, se necítí jako napálení. „Je pravda, že si člověk může připadat hůře než otrok, protože si vlastně platí za sjednání nehonorované práce, na druhou stranu to necítím tak, že by ta organizace ze mě chtěla prvotně vytáhnout nějaké peníze,“ svěřil se TÝDNU třiadvacetiletý student politologie Filip Křikava. Dokládá to hlavně tím, že spolek stážisty opravdu neverbuje masově, ale poměrně pečlivě z nich vybírá.
A i Křikava potvrzuje, že pokud chce student na stáž do sněmovny, což se u mladého politologa předpokládá, neexistuje prakticky jiná možnost než program spolku Občan v akci. „Je tady ještě cesta skrze domovskou fakultu, ale ta ročně zprostředkuje stáž jen několika málo studentům, tento rok myslím čtyřem. A oslovit přímo poslance nebo senátora, kterého vůbec neznám, na to bych si já konkrétně netroufl,“ přiznává student.

Přílohy