Stížnost na zdanění restitucí podepsali i tři senátoři ČSSD

22.05.2019

Právo | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | Autor: (dan, ČTK)

Koncem týdne dostane ÚS první ze tří stížností na zdanění finančních náhrad, které stát vyplácí 16 církvím a náboženským společnostem. Stížnost vypracovali lidovečtí senátoři a podepsalo ji 42 členů horní komory z KDU-ČSL, ODS, klubu Senátor 21 a také tři z vládní ČSSD: Miroslav Antl, Jaromír Strnad a Pavel Štohl. 

Argumentem je, že zdanění náhrad je retroaktivní, protože nárok na výplatu náhrad vznikl už v roce 2013 po schválení restitučního zákona a stát se s církvemi smluvně zavázal tento nárok splatit ve třiceti splátkách. 

„Je popíráno legitimní očekávání a zároveň je zdaňováno něco, co není příjmem, ale odškodněním,“ řekl předseda KDU-ČSL Marek Výborný. 

Podle stížnosti zdaněním vzniká i daňová nerovnost, protože církve by se staly prvním subjektem, který by musel vyplácet daně z majetku vráceného v restitucích. 

Podle šéfa senátního klubu ODS Miloše Vystrčila strany, které zákon ve Sněmovně podpořily, vědí, že je v rozporu s Ústavou, a snažily se pouze udělat gesto před voliči. „Pokud bychom takhle pokračovali, ČR by kráčela cestou, která do civilizované Evropy nepatří,“ řekl. 

Další ústavní stížnost na zdanění církví připravují i senátoři STAN a také poslanci. Podle Výborného se domluvili s předsedou ústavně-právního výboru Sněmovny Markem Bendou (ODS), že se pod jeho stížnost podepíší. „Od první chvíle jsme se domlouvali, že bude jedna stížnost senátní a druhá poslanecká. Myslím, že se budou doplňovat. Nakonec pošlou svou stížnost i senátoři STAN, mají na to právo, ale jde o zbytečné tříštění sil,“ řekl Právu Výborný.

Přílohy