Strany na Vysočině využijí k odevzdání kandidátek poslední týden

24.07.2018

Zpravodajství ČTK | 11:16 | Rubrika ČTK: pol pod


Jihlava 24. července (ČTK) - Tradiční politické strany na Vysočině sestavily pro říjnové komunální volby obdobný počet kandidátních listin jako před čtyřmi lety. V okresních městech jde do voleb samostatně ČSSD, KDU-ČSL i KSČM. Další strany sázejí v některých městech na společný postup s dalšími subjekty. Výhradně samostatné kandidátní listiny má i SPD, která bude v komunálních volbách kandidovat poprvé. Stejně jako většina dalších stran využije pro odevzdání kandidátek poslední týden. Termín pro jejich odevzdání je 31. červenec.


SPD se bude v komunálních volbách ucházet o místa v 18 zastupitelstvech. Z okresních měst nebude kandidovat jen ve Žďáru nad Sázavou, řekl ČTK regionální šéf Karel Fink. Lídrem v Jihlavě bude podnikatel Petr Paul.

V pátek chce odevzdat kandidátní listiny KSČM. Kromě okresních měst postaví kandidátky v dalších šesti nebo sedmi menších městech a jedná o dvou dalších. "Nemáme je ale plně obsazené. A podávat kandidátku, když není plně obsazená, to je v podstatě ztráta hlasů voličů," řekla Helena Vrzalová, okresní předsedkyně KSČM v Jihlavě. Lídrem v Jihlavě je Ladislav Vejmělek.

V Havlíčkově Brodě budou kandidovat společně Ženy za Brod s hnutím ANO. Podle krajského manažera Lubomíra Nechvátala je to jediné okresní město, kde nemá hnutí ANO samostatnou kandidátku. O voličské hlasy se bude ucházet i v menších městech čtyř okresů. "Pouze na Jihlavsku máme kandidáty jen v okresním městě," řekl Nechvátal. Kandidátku tam povede opět náměstek primátora Radek Popelka. ANO při minulých volbách v Jihlavě zvítězilo a získalo osm zastupitelů.

Piráti, kteří budou usilovat o zisk mandátů ve třech z pěti okresních měst, postaví v Havlíčkově Brodě kandidátku samostatnou. Jinde sázejí na společný postup. V Třebíči je to TOP 09, v Jihlavě ještě Strana zelených. Společnou kandidátku pod názvem Žijeme Jihlavou povede Vít Zeman z TOP 09.

Podle manažera Michaela Kubíka se bude TOP 09 ucházet o přízeň voličů ještě společně se Svobodnými, a to ve Žďáru nad Sázavou. V Pelhřimově a Havlíčkově Brodě sestavila strana samostatnou kandidátku. "Kandidujeme ještě v Humpolci a Chotěboři, je to ale problém shánět lidi na kandidátku," řekl Kubík.
 

O personální nouzi hovořil i regionální předseda ODS Miloš Vystrčil. "Věřím, že se to bude postupně zlepšovat. S tím, jak nám jdou preference nahoru, stoupá i zájem lidí. V těchto volbách se to ale ještě neprojeví," řekl Vystrčil. Představou strany bylo kandidovat především ve všech okresních městech a v obcích s rozšířenou působností. V Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku se to nepodařilo. V Třebíči jde strana do voleb společně s uskupením Ta naše Třebíč, které má v současném zastupitelstvu jednoho člena. ODS v minulých volbách v Třebíči neuspěla vůbec.

Také Strana zelených sází na společné kandidátky. V Havlíčkově Brodě jsou její členové na kandidátce nazvané Společně pro Brod s nezávislými kandidáty, v Třebíči se spojili s hnutím Břehy.

Přílohy