Střední školy se změní, z měst neodejdou

27.06.2013

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 10 | autor: Jana Pechová


Z 18 středních odborných škol Kraje Vysočina se stane osm nových subjektů sdružených do center technického vzdělávání a odborného vzdělávání pro obchod a služby. Tak praví nová koncepce středního školství, kterou podpořilo 29 z celkových 45 zastupitelů. Netýká se gymnázií, ta zůstávají až na dvě výjimky beze změny.
„Výsledkem nové strategie by měly být moderní instituce, zajišťující kvalitní vzdělávání, a přitom schopné reagovat na výkyvy populační křivky,“ popsala návrh radní pro oblast školství Jana Fialová.
Bouřlivou diskusi zastupitelů zahájil Jaroslav Maxmilián Kašparů (TOP 09 a STAN). „Některé školy bych zavřel i s kantory,“ rozesmál kolegy během příspěvku, v němž se tázal, zda krok přinese zlepšení kvality obsahu. S protiargumenty pak přicházeli zejména Václav Kodet (KDU-ČSL), Miloš Vystrčil a Ota Benc (oba ODS), jak ale připomněl hejtman Jiří Běhounek, prakticky stejná oponentura zněla z tehdy opozičního soc. dem. tábora, když probíhala první vlna slučování.
„Ministr Fiala řekl, že na věc koukáme konzervativně a nebereme v potaz, že se škola změnila. Naše děti mají znalosti, které neumějí použít v praxi, a školy musí najít cestu. Třeba je toto změna, která jim k tomu dá impulz,“ uvedl hejtman.
Nové členění, které si dává za úkol zachovat oborovou pestrost vzdělávání v dotčených městech, se studentů nijak nedotkne.
Podle Jany Fialové naopak sdružením příbuzných učebních oborů s maturitními přinese výhodu prostupnosti.
Schválená změna by měla začít platit od školního roku 2014/2015.

Přílohy