Stříkačka hasí přes devadesát let!

01.06.2016

Blesk | Rubrika: Čechy/Morava | Strana: 6 | autor: Jiří Čada


TELČ – Do Telče se vrátil historický technický klenot. Zdejšímu muzeu se podařilo získat jednu z nejkvalitnějších hasičských stříkaček v tehdejší monarchii. Ve městě se vyráběly od roku 1858. Pak ale vymizely.


„Paradoxem je, že žádná z těchto unikátních stříkaček, kterým se tehdy mezi hasiči říkalo »vystrčilka« nebo také »koňka« se v samotné Telči nedochovala,“ informoval Blesk majitel telčského muzea techniky Aleš Wimmer (43).
Pomoci museli až dobrovolní hasiči z nedalekých jihočeských Dačic. „Měli tam jednu z roku 1924 a chtěli ji mermomocí renovovat. O finanční pomoc požádali senátora Miloše Vystrčila. Jeho praděda tehdy v Telči kotlářskou fabriku založil a tyhle stříkačky tady vyráběl,“ řekl Wimmer.
Dalo mu prý nemalé úsilí, aby dačické hasiče, kteří stříkačku objevili v nedaleké obci Bílkov, přesvědčil a oni od její zamýšlené renovace upustili. „Chtěl jsem, aby zůstala zachována ve stavu, v jakém hasičům sloužila. Je plně funkční a to je důležité,“ podotýká muzejník. »Vystrčilka« bývala tažena k zásahům vždy dvojspřežím. Stříkačku obsluhovali čtyři muži.
„Dokáže proudem vody přestříknout štíty historických domů na náměstí v Telči. Je to ale pro ty, kteří pumpují, fuška! Chlapi to vydrží maximálně dvě minuty a pak se musí vystřídat,“ popsal Aleš Wimmer náročnost obsluhy ojedinělého historického hasičského zařízení.

***

1200 litrů za minutu S touto stříkačkou se hasilo ještě před 70 lety. V provozu byla do roku 1946, kdy hasiči v Dačicích dostali nákladní automobil s motorovou stříkačkou. Se čtyřčlennou obsluhou dokáže stříkat až 1200 litrů vody za minutu. Současné stříkačky mají průtok okolo 2000 litrů za minutu.

Hasiči z Dačic do technického muzea v Telči unikátní stříkačku zapůjčili na tři roky.

Přílohy