Švančaru vyzvala ODS k rezignaci. Ten to odmítá

29.10.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Michal Kolařík 


JIHLAVA Jihlavský léčitel a významný člen místní ODS Leo Švančara, jenž dostal pokutu 600 tisíc za nepovolenou reklamu, když na svých stránkách nabízel lék na rakovinu, by měl opustit ODS.
Oblastní sněm ODS se distancoval od aktivit Lea Švančary a doporučil mu, aby se vzdal všech stranických funkcí a zvážil své další členství v ODS. „Ač byl na své problémy pan Švančara několikrát dotazován, nikdy na to jasně neodpověděl. V takové situaci není dost dobře možné, aby veřejně zastupoval ODS, dokud se věci nevysvětlí,“ řekl senátor ODS a bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil.
Švančara však s rozhodnutím nesouhlasí a považuje ho za zmanipulované, odstoupit odmítá. „To nepřichází absolutně v úvahu,“ řekl včera MF DNES Švančara. Proti výzvě na rezignaci Švančary se už o den dříve, než oblastní ODS výzvu přijala, postavilo i jádro jihlavské ODS, tvořené stoupenci Švančary. 

Člen jihlavské ODS Vladimír Bílek totiž stejnou výzvu předložil už o den dříve, než o ní hlasoval oblastní sněm, na místním sněmu jihlavské ODS. Stoupenci Švančary však ze sálu odešli a tím hlasování o výzvě znemožnili.
„Bohužel to dopadlo tak, že se řada členů zvedla a ze sněmu odešla, čímž se sněm stal neusnášeníschopným,“ potvrdil člen jihlavské ODS Vítězslav Schrek.
„Pokud se kolem něj odehrávají nějaké kauzy a on je přesvědčen, že je nevinen, je to jeho věc, ale musí počítat s tím, že to může u řady členů nalézt nepochopení, a samozřejmě dobré jméno straně to nedělá,“ dodal Schrek.
Švančara nesouhlasí, že by kauzy spojené s jeho podnikáním vrhaly stín na ODS. „V žádném případě,“ odmítl s tím, že pouze svobodně podniká a se zákonem se podle svých slov nijak nestřetává.
„U pana Švančary to není první věc podobného ražení,“ řekl Vladimír Bílek, který hlasování na obou sněmech předložil.
Právě dnes večer se uskuteční regionální sněm strany. I tam se dá očekávat kolem Švančarova případu a jeho vlivu na stranu diskuse.
„Může se to stát,“ připustil Švančara. Zatím neuvažuje o tom, co udělá, pokud ho i regionální sněm vyzve ke stejným krokům. „Předpokládám, že to sněm neodhlasuje,“ dodal Švančara.

Přílohy