Tátům se zaplatí dovolená!

20.04.2017

Blesk | Rubrika: Politika | Strana: 2 | autor: (jko)


Mimino není jen mámino Senátoři kývli na týden volna

PRAHA - Děti jsou knoflíková dírka manželské svornosti. Zřejmě tohle přísloví chtěla podpořit ministryně Michaela Marksová (48, ČSSD), které i Senát kývl na otcovskou dovolenou. Ta umožní zůstat mužům s novorozencem týden doma a brát část platu.

Někteří senátoři sice zpochybňovali, zda „mimino dokáže za týden navázat s tatínkem vztah“, ale zřejmě je přesvědčily i osobní zkušenosti ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové. „Já mám za sebou dva císařské řezy a minimálně prvních 14 dní bylo hrozných.“
Nástup na »otcovskou« bude možný kdykoliv v šestinedělí. Na dovolené může být otec sedm kalendářních dní. Proplácet se mu budou dny, kdy měl být v práci, a od státu dostane 70 procent ze základní výměry svého příjmu. Smůlu budou mít tatínci vícerčat. Ti se násobné porce volna nedočkají.

Drahá vyčuranost?

Novelu zákona kritizovala opozice. Senátor Miloš Vystrčil (56, ODS) chtěl vědět, jestli otcovskou budou čerpat i tatínci, kteří se „zrovna v tu dobu objeví a pak zase zmizí“. Jeho stranický kolega Jaroslav Kubera (70) označil otcovskou za populismus. „Je to vyčurané dělat takovéhle balíčky...“ prohlásil. Stát tahle novela vyjde na 630 až 800 milionů Kč plus ztráta 72 až 93 milionů na daních.

Pro hasiče i sirotky

Novela také zavádí proplácení stoprocentní nemocenské pro dobrovolné hasiče a záchranáře, pokud onemocní kvůli zásahu, a upravuje podmínky pro dosažení sirotčího důchodu. Na něj by mělo nově dosáhnout více dětí.
Pokud novelu podepíše prezident, začne platit od začátku příštího roku.

Kdo má nárok? Na otcovskou dosáhnou ti, kteří platí sociální pojištění déle než tři měsíce před začátkem dovolené a matka je uvede jako otce dítěte v matrice. Pokud by byl soudem určený náhradní rodič, má právo nastoupit na otcovskou až do sedmi let věku dítěte. Kolik budou brát Uváděna je hrubá mzda 15 000 korun měsíčně 2400 korun za týden 26 000 korun měsíčně 4200 korun za týden 40 000 korun měsíčně 5600 korun za týden

Jak jsou na tom otcové ve světě Nejkratší otcovskou dovolenou mají v Evropě Italové, kteří si ji »užijí« den. Dva dny pak doma stráví tatíci v Nizozemsku a Řecku. Nejdéle doma pobudou Francouzi (28 týdnů) a Lucemburčané (26 týdnů). Rekordmani jsou tatínci v Jižní Koreji a Japonsku. Ti mohou zůstat doma až 53 týdnů.

Foto popis| Pomůže vztahům v rodině týden tatínka s miminem? Ministryně Marksová je přesvědčena, že ano...

Přílohy