Telč se dostala do UNESCO, potvrdila tak svou výjimečnost

20.10.2014

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | autor: (zm)


Rok 1992


Telč – Dvacet dva let. Tak dlouho je město Telč zapsáno na prestižní Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V roce 1992 tato významná událost znamenala pro malé město z Jihlavska velkou slávu, potvrdila se výjimečnost Telče.
„Tenkrát jsme veškeré úsilí věnovali tomu, aby se Telč stala jednou z prvních památek UNESCO u nás. Když se to tedy Telči spolu s Prahou a Českým Krumlovem podařilo, byla to pro nás velká radost,“ řekl tehdejší starosta Telče Václav Jehlička.
K slavnostnímu zápisu došlo 15. prosince roku 1992. „V Telči, Českém Krumlově i v Praze v souvislosti s touto událostí proběhly velkolepé oslavy. Do Telče přijel tehdejší premiér Václav Klaus a celá řada politiků a významných osobností,“ doplnil Jehlička. Zajímavostí je, že dekret o zápisu se do Telče dostal až 15. prosince 2012 při oslavách 20. výročí zápisu. V roce 1992 se na něj totiž zapomnělo.
„V lednu 1993 jsem řekl, že touto oficiálně potvrzenou výjimečností na sebe Telčané přejímají i mimořádnou odpovědnost za to, že zachovají a ničím nepošpiní úchvatný ráz historického jádra města. Pokud se nyní ohlédnu zpět, myslím, že jsem se docela trefil,“ uvedl telčský zastupitel a senátor Miloš Vystrčil s tím, že jen málokdo v České republice Telč nezná.
„Členství v UNESCO nám přineslo a přináší výhody i nevýhody, radosti i starosti. Všichni město znají a rádi k nám jezdí, ale peníze navíc nám automaticky na ochranu historického jádra a dalších památek nikdo nedá. Zažíváme uznání, ale zároveň jsou na nás kladeny velké nároky. Nesmíme ale zapomínat na další důležitou věc, že kromě památek musíme dobře pečovat hlavně o své obyvatele. A to se daří,“ dodal Vystrčil.
Historické jádro Telče bylo na seznam UNESCO zapsáno v rozsahu městské památkové rezervace.

Přílohy