To, jak bude Babiš skládat vládu, bude velmi zajímavé, soudí sociolog Hanzl

23.10.2017

Jihlavský deník | Rubrika: Jihlavsko | Strana: 8 | autor: Zuzana Burdová


Vysočina – Jihlavského sociologa Daniela Hanzla výsledek voleb nepřekvapil.

Soudí však, že vítěz nebude mít jednoduchou roli.

„První pokus na sestavení bude mít Andrej Babiš, což bude hodně zajímavé.

Myslím, že šance bude chtít využít Tomio Okamura.

Pokud se to Andreji Babišovi nepovede, dostane šanci na sestavení koalice Petr Fiala z ODS, která ve volbách získala druhé místo,“ předesílá Hanzl.

Úspěšná je také strana SPD Tomia Okamury. „Ta zvolila prázdná hesla a xenofobně agresivní kampaň. Nevíme, jak se staví například k otázce daní či ke zdravotnictví. Před volbami nám toho moc neřekli,“ zdůrazňuje sociolog.

Průzkumům odpovídá i úspěch Pirátů. „Měli nejlepší volební slogan a zajímavá hesla,“ říká s tím, že se nenaplnily jen odhady, které počítaly s druhým místem pro ČSSD. „Pro ně je to jasná prohra. Jejich voliči totiž odešli k ANO a dalším stranám,“ všiml si sociolog.

Podle něj klesá také zájem voličů o KSČM, protože voličská základna této strany pomalu vymírá. „Za posledních osm let mají už o deset procent méně voličů,“ popsal.

Standardního výsledku dosáhli občanští demokraté. „Na Vysočině posilují hlavně díky senátoru Miloši Vystrčilovi a poslankyni Miroslavě Němcové,“ soudí Hanzl.

Stálou pozici mají v kraji podle něj i lidovci. „Voliči této strany jsou zpravidla konzervativní a kladou důraz na otázku rodiny,“ zamyslel se nad výsledky voleb jihlavský sociolog Daniel Hanzl.

Přílohy